АПК. Поточного року область вперше збере 4 млн т зерна, повідомив голова Вінницької облдержадміністрації Микола Джига. Зберігати продукцію є де, адже в регіоні здали в експлуатацію кілька потужних елеваторів і продовжують будувати нові. У сучасні «комори» під час жнив хлібороби відправили з полів 2 млн 450 тис. т зерна ранньої групи зернових. Врожайність по області на круг становить 41,6 центнера, що на 10 центнерів більше від минулого року. Це — найкращий показник в державі! Дуже добрі види на врожай кукурудзи... Одним словом, буде рекорд. 

«У господарствах мають все необхідне, аби своєчасно зібрати врожай, а також посіяти озимі культури», — зазначив керівник. Обсяг осінніх робіт в подолян традиційно великий. Наприклад, нині аграрії завершують збирати гречку. Її буде удвічі більше, ніж торік. Надходять до споживачів свіжі фрукти та овочі. Поле під останніми навесні в господарствах розширили. Область повністю забезпечить внутрішню потребу в картоплі, капусті, моркві, столовому буряку тощо.

Очікується також найвищий за останні роки збір цукрових буряків — у межах 3 млн т. Ряд цукрових підприємств (в сезон працюватиме 13) вже запрацювали і виготовили перші десятки тис. т солодких кристалів. У цілому рослинницька галузь демонструє солідне зростання — майже на 23% за 8 місяців цього року до минулорічного показника. За цей час інвестиції в основний капітал сільськогосподарського виробництва зросли утричі.

У числі складових успіху голова облдержадміністрації назвав сприятливі погодні умови та наведення елементарного порядку за обліком продукції. За рік в регіоні вивели з «тіньового» використання 60 тис. га ріллі. Це майже один район! Наведення порядку дало можливість трохи підняти заробіток працівників, який ще низький. Робота щодо забезпечення обліку і контролю буде продовжена. Бо ж є господарства, що обробляють десятки тис. га, а свої прибутки мінімізують. Неефективні власники є і серед невеликих господарств. Загалом у регіоні склалася та ситуація, за якої аграрії роблять, що від них залежить, а влада робить, що від неї залежить. Тому є результат і перспектива розвитку. «Зростання продуктивності як в рослинництві, так і в тваринництві, а також значні інвестиційні вливання створюють потужні передумови для подальшої модернізації агропромислового комплексу», — зазначив голова облдержадміністрації.