У темі незаконного видобутку піску на березі Кременчуцького водосховища поблизу села Червона Слобода Черкаського району, яка час від часу затухає, аби незабаром відновитися знову, районна  держадміністрація хоче поставити крапку. Її голова Костянтин Омаргалієв під час наради з правоохоронними органами наголосив на необхідності притягнути до відповідальності винних у незаконному користуванні землею та незаконному видобутку піску в Червоній Слободі.

Як повідомив заступник начальника Черкаського РВ УМВС України в Черкаській області Ігор Сватко, у село виїжджали  представники райвідділу міліції, які задокументували незаконний видобуток піску, опечатали техніку. Там працювали екскаватори, бульдозери, земснаряд. Усі матеріали передано до слідчого управління для відповідного реагування.

Оскільки було це на початку липня, всі сподівалися, що невдовзі всі крапки над «і» розставлять. Тим паче, що й прокуратура Черкаського району взялася підсобити. Принаймні до Єдиного реєстру досудових розслідувань прокурор вніс відомості за фактом незаконного видобутку піску. Зареєстровано кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 239-2 Кримінального кодексу України, а саме: незаконне заволодіння землями водного фонду в особливо великих розмірах. «Перебіг досудового розслідування перебуває на контролі прокуратури району», — заявила прес-служба прокуратури Черкаської області 8 липня.

Як сигналізують громадські активісти, видобуток піску триває. А опечатана техніка знову працює. У кар’єрі й тепер горнуть пісок бульдозери, екскаватори вантажать його на машини.

Великі вантажівки вивозять будматеріал у невідомому напрямку по кілька разів на годину. Два земснаряди працюють в акваторії Дніпра. У сільській раді, на території якої триває видобування корисних копалин, нічого певного про законність дій підприємців-видобувачів сказати не можуть, лише натякають на чиїсь корупційні дії під час оформлення необхідних дозволів. Тут підозрюють, що підприємства, які видобувають пісок, належним чином не оформили документи.

До речі, рік тому за фактом незаконного видобування піску вже відкривали кримінальне провадження, але воно, як вода, пішло в пісок. Районна влада має до цієї території й свій інтерес. Роботи, які ведуть підприємці на березі Дніпра, певною мірою заважають втілювати проект будівництва вантажного порту з елеватором потужністю 60 тисяч тонн. Переговори про це з іноземним інвестором тривають ще з минулого року. Дозвіл на розробку плану і забудови території підтвердила містобудівна рада. Всі проекти затверджено. Земельну ділянку під майбутні об’єкти визначено, а документи — на стадії оформлення.

Жодного рішення про надання дозволу про видобування піску в зазначеному кар’єрі районна рада, як стверджують там, не ухвалювала. Однак видобуток триває вже добрий десяток років.

У повідомленні прес-служби УМВС України в Черкаській області зазначено, що керівництво УМВС звернулося з ініціативою до контролюючих органів та керівництва району, на території якого тривають роботи, про створення спільної комісії для детального вивчення питання та прийняття об∂рунтованого законного рішення.

Здавалося б, куди простіше: є порушення чи зловживання — доведи і притягуй винуватих до відповідальності. Однак пропонують створити спільну комісію. Мовляв, якщо й виявлять щось, то відповідальність за це нестиме спільна комісія. Така собі розмита відповідальність. Чи не тому пробуксовує в нас і боротьба з корупцією та іншими ганебними явищами?