У Севастополі можливе масове звільнення лікарів: анонсовані окупантом високі зарплати так і лишилися  обіцянками. До того ж фахівці, що не мають паспорта громадянина РФ, не можуть працювати лікарями. «Колеги підтримують одне одного, тому в Севастополі й назріває масове звільнення лікарів, тим паче, що обіцяні золоті гори з приводу високої зарплати та пільг на сьогодні не справдилися», — розповіла журналістам представник Спілки захисту прав пацієнтів Валентина Очеретенко.

За словами ініціатора проекту Free Crimea Тараса Березовця, відразу після анексії півострова зарплати медикам суттєво збільшили. «Нині приблизна ставка лікаря вищої категорії 35—37 тисяч рублів. Але через те, що в Росії впроваджують політику скорочення медичних закладів, щоб менше платити ставок і надбавок, то скорочують і тривалість робочого дня. Тому ці цифри здебільшого на папері. Насправді ж люди отримують зарплату вдвічі меншу», — сказав він.

Крім того, через обмеження імпорту, який запровадила РФ, на півострів заборонено ввозити чимало медичних виробів, зокрема бинтів. «Мене шокувало те, що бинти російського виробництва порівняно з узбецькими не такі як треба: необроблені краї російських та акуратні бинти, зроблені за німецькою технологією в Узбекистані, який ми звикли вважати відсталим», — сказала Валентина Очеретенко.

Як заявило підприємство «Кримфарма», всі медпрепарати українського виробництва на півострові замінять російськими. За словами Валентини Очеретенко, «це не завжди можливо, бо є унікальні наші препарати, котрими користуються пацієнти Криму». Зокрема це стосується хворих з інсулінозалежною формою цукрового діабету. Більшість таких пацієнтів у Криму використовувала саме препарат українського виробництва. «Це означає, що людині треба переходити на інший інсулін, а ще невідомо, чи він підійде. Процес переходу тривалий і не відбувається без наслідків для здоров’я», — сказала представниця Української діабетичної федерації Ірина Власенко.

Як відомо, з початку цього року на півострові окупаційна влада  запровадила обов’язкове медичне страхування, що чинне в РФ. Відтак без страхового поліса отримати будь-яку  допомогу в державних лікарнях неможливо. До речі, на окупованому півострові запроваджують штучне обмеження запису до дільничних лікарів — приймають не більш ніж 10 пацієнтів на день. «Часто буває так, що, наприклад, людині треба пройти УЗД нирок, а вона записана на обстеження в державній лікарні аж на квітень наступного року. Єдина альтернатива — платна медицина», — сказав Тарас Березовець.

За словами Валентини Очеретенко, медичне страхування російського штибу продемонструвало свою неефективність. «У Росії багато написано статей про те того, що воно помирає. Поліс покриває лише невелику частину гарантованого медичного обслуговування, та й отримати цей мінімум складно. Крім того, без паспорта РФ виникають проблеми не лише у медиків. У пацієнтів це теж  різко обмежує доступ до медичних послуг. Завдання материкової України — створити нормальні умови переселенцям і  показати, що ті, хто ризикнув і переїхав із Криму, оточені турботою і мають спрощений доступ до медичної допомоги. Таку інформацію швидко поширить сарафанне радіо, а це стане ще одним аргументом для тих, хто лишився в Криму, повернути статус, який мусить мати півострів, бо він таки наш».  За словами Тараса Березовця, поки що представники МОЗ не захотіли прокоментувати цю проблему на брифінгу.