Навіть далеко від Батьківщини українці не забувають свого історичного коріння. Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА

Крім політичної складової, офіційний візит Президента Петра Порошенка до Туркменістану мав, так би мовити, і моральну. Адже наші земляки живуть майже скрізь, шануючи історію та культуру українського народу. Так само по всьому світу встановлено пам’ятники й монументи Тарасові Шевченку.

В Ашгабаті погруддя Кобзаря зводили двічі. Першого разу це сталося 1926 року. На жаль, великий землетрус 1948-го зруйнував частину міста разом із пам’ятником. А вже під час проведення Днів культури і мистецтв України в Туркменістані 24 березня 1972 року в його столиці встановили новий бронзовий пам’ятник. Саме до його постаменту глава держави поклав квіти і зустрівся там з українцями, які живуть і працюють у Туркменістані.

Їх цікавили всі аспекти сучасного життя Батьківщини: від реформування економіки й суспільних інститутів до боротьби за незалежність, яка триває на сході країни. Петро Порошенко наголосив, що звільнення кожного українського громадянина, якого незаконно утримують у полоні бойовики на тимчасово окупованих територіях Донбасу, — перемога. Так він прокоментував звільнення з полону на Луганщині дев’ятьох наших воїнів.

Загалом результатами візиту Петро Порошенко залишився задоволений. «Коли нам Російська Федерація закриває ринки, ми маємо працювати на те, щоб українські виробники й український експорт був на своїх традиційних ринках, де його знають, де він себе добре зарекомендував», — цитує слова Президента його прес-служба.

Тепер перед Україною відкриваються нові можливості на східних ринках. Так, ніколи раніше наші країни не співпрацювали у галузі сільськогосподарського машинобудування, була незадовільною ситуація з енергетичним машинобудуванням. Нині ж домовлено про розширення присутності у Туркменістані українських компаній, відкриття тут кількох представництв виробників, які працюють у важкому машинобудуванні. Тим більше, що Туркменістан для України — місток для розширення промислової кооперації й торгівлі зокрема з Афганістаном та Іраном. Поки що опрацьовують можливість участі вітчизняних фахівців у будівництві метро в Ашгабаті.

Петро Порошенко разом із дружиною Мариною поклав квіти до Монумента Незалежності Туркменістану. Глава держави встановив до його підніжжя квіткову композицію зі стрічкою національних кольорів.

По завершенні церемонії президентське подружжя посадило дерево на Алеї почесних гостей, розташованій поблизу монумента.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового  кур’єра»