ПІДТРИМКА

Системний план дій щодо підвищення рівня соціального захисту буде остаточно виконано за чотири роки

На цьому наголошував Президент Віктор Янукович під час урочистого зібрання з нагоди 66-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні у Національному палаці мистецтв "Україна". Цей документ почнуть розробляти з другого півріччя 2011 року, а його реалізацію контролюватиме глава держави.

Виплати зростатимуть

"Ми в цілому змінили ставлення влади до ветеранів. Скасовано ганебну практику календарного святкування. Влада опікуватиметься ветеранами щодня. А якщо хтось із чиновників цього не зрозумів, то, безумовно, зрозуміє, але буде пізно", - наголосив Президент.

Минулорічне запровадження щомісячної державної адресної допомоги для ветеранів війни, за його словами, підвищило пенсійні виплати майже на чверть. І перерахунок цієї допомоги здійснюватиметься постійно разом із підвищенням прожиткового мінімуму до 2015 року. Таким чином у другій половині цього року пенсії для інвалідів Великої Вітчизняної війни та жертв нацистських переслідувань зростуть на 20-25%.

Головну увагу держава приділить і членам сімей загиблих та померлих військовослужбовців - із другого півріччя 2011 року доплати до їхніх пенсій підвищать в 1,5 раза і щорічно, до 2015-го, збільшуватимуть майже на третину. А соціальний захист дітей війни посилюватиметься додатковими виплатами до пенсій у розмірі 10% від прожиткового мінімуму.

Віктор Янукович звернув увагу й на те, що у всіх госпіталях для ветеранів війни підвищено норми витрат на харчування та медикаменти. Збільшено майже на півтисячі кількість місць у ветеранських лікувально-профілактичних закладах. Також зросли видатки на медичні препарати та лікарські засоби, і нині відкрито понад три тисячі аптек із 30% знижкою для ветеранів війни.

"485 інвалідів Великої Вітчизняної війни І групи, які потребували покращення умов життя, торік вже отримали власні квартири. З державного бюджету на це перераховано понад 130 млн грн. Поточного року ми завершимо роботу над цим і забезпечимо житлом усіх інвалідів першої групи", - запевнив Президент.

Стратегічна лінія держави

Уряд має завершити виплату фронтовикам разової грошової допомоги до Дня Перемоги. У бюджеті на це передбачено 550 млн грн. Завдяки такому кроку розмір виплат перевищив минулорічний показник на 5%. А з наступного року ця сума щорічно підвищуватиметься не менш як на 40%.

Глава держави нагадав на урочистих зборах і про те, що 2010-й, рік 65-річчя Перемоги, був проголошений Роком ветеранів Великої Вітчизняної війни. У цьому контексті він зазначив, що це не порожні слова, а стратегічна лінія держави на багато років вперед. Тож не тільки цей рік, а й наступні влада вважатиме роками ветеранів.

"Наше завдання - витягнути Україну з "ями" перехідного періоду, в яку вона потрапила через постійні кризи, боротьбу за владу і власність, гарантувати реалізацію неписаних, але життєво важливих, невід'ємних прав кожного громадянина на вільний розвиток, успіх, чесне життя і щастя жити в справедливому, вільному і відкритому суспільстві, забезпечити на практиці справедливість і верховенство права", - сказав Президент.

Відтак Україна має стати країною-сучасником XXІ століття, а не периферією і ресурсом для розвитку інших. Тим самим ствердитись як сучасна держава, котра творить історію разом із найбільш амбітними та енергійними країнами світу. Ця копітка робота вимагає терпіння, згуртованості та громадянської злагоди, тож Віктор Янукович сподівається на підтримку та солідарність ветеранів, повідомляє прес-служба Президента.