Світлана ГАЛАУР,
Павло КУЩ,

«Урядовий кур’єр»

Міністр енергетики і вугільної промисловості Едуард Ставицький, голова Донецької обласної державної адміністрації Андрій Шишацький та віце-президент компанії «Шелл» з розвідки та видобутку в Україні Грехем Тайлі підписали в Донецьку меморандум про взаєморозуміння стосовно діяльності у сфері соціальних інвестицій у відповідності з угодою про розподіл продукції на розвідку, розробку та видобуток вуглеців на Юзівській ділянці, розташованій на території Донецької та Харківської областей. Цей  документ,  вважають обидві сторони,  стане «дорожньою картою» на середньострокову перспективу, і співпраця буде корисною для компанії, держави і кожної територіальної громади двох областей.

Отже, у 2014 році на соціальні інвестиції в рамках Юзівського проекту буде виділено 2 мільйони доларів: інвестори профінансують соціальні проекти обласного значення в Донецькій та Харківській областях у розмірі по 500 тисяч доларів, а ще один мільйон є намір виділити на проекти районного чи сільського значення в тих місцях, де інвестор буде вести геологорозвідувальні роботи, — в Донецькій області в цьому плані розглядаються певні території Артемівського, Олександрівського та Костянтинівського районів. Соціальні інвестиції розподілятимуть для забезпечення водопостачання та доступу до чистої питної води, захисту навколишнього середовища, охорони здоров`я, освіти, розвитку підприємництва, підтримки суспільно-культурних заходів тощо. Перевагу віддаватимуть проектам покращення добробуту тих сільських громад, на землях яких почнеться геологічне вивчення надр.

«Виконуючи обіцянки, які давали перед початком розвідувальних робіт у Харківській області, компанія «Шелл» вже реалізувала низку проектів, спрямованих на поліпшення інфраструктури тих населених пунктів, які розташовані в безпосередній близькості до її розвідувальних свердловин. Наступний, більш масштабний, крок буде спрямований на розвиток більшої кількості населених пунктів. Я особисто контролюватиму підбір об’єктів і всі питання освоєння цих коштів. Воно має бути максимально корисним і максимально прозорим. Зі свого боку, облдержадміністрація також докладе зусиль та фінансування до того, щоб зробити цю роботу ще ширшою», — сказав  Михайло Добкін.

А визначатимуться проекти з урахуванням думки та побажань консультаційного комітету, до складу якого увійдуть представники місцевих громад, громадських організацій, державних органів влади, компанії «Шелл».

«Шелл» намагається бути добрим сусідом для місцевих громад у тих країнах, де працюємо, а тому як інвестор ми не тільки суворо дотримуємося вимог чинного законодавства України під час своєї діяльності у Донецькій та Харківській областях, — каже віце-президент компанії з розвідки та видобутку в Україні Грехем Тайлі. — Певна річ, цей принцип добросусідства ми сповідуємо і тут, взявши на себе зобов’язання щорічно спрямовувати соціальні інвестиції на покращення добробуту тих населених пунктів, поряд із якими діятимуть наші об’єкти».

ДОВІДКА «УК»

24 січня 2013 року компанія «Шелл» та Кабінет Міністрів України підписали угоду про розподіл продукції на розвідку, розробку і видобуток вуглеців на Юзівській ділянці. Згадана територія міститься у Дніпровсько-Донецькому нафтогазоносному басейні на території Донецької і Харківської областей. Територія ділянки становить 7886 квадратних кілометрів. Початковий етап геологічного вивчення передбачає отримання сейсмічних даних та буріння до 15 свердловин.