ЗАХИСТ. «Глобально великої води в Україні не буде. Але є локальні ситуації, до яких потрібно готуватися. По каскаду Дніпра, зокрема по Києву, основний об’єм води, який йшов з Білорусі та Росії, ми вже пропустили. З Дунаєм ситуація складніша. Можуть бути локальні проблеми, до ліквідації яких ми готові», — таке переконання висловив віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул на прес-конференції, де підбивали підсумки засідання Міжвідомчого оперативного штабу з координації дій центральних та місцевих органів влади, Державної служби з надзвичайних ситуацій і підрозділів Міністерства оборони.

На українській ділянці Дунаю рівень води знизився більш ніж на 1-5 см і продовжує знижуватися. Проте, за прогнозами Гідрометцентру, протягом наступних двох тижнів у басейні цієї річки пройдуть короткочасні зливи. Очікується підвищення рівня води до двох метрів з 20-х чисел червня.

«Наразі ми вживаємо всіх превентивних заходів, щоб не було наслідків. Для недопущення підтоплень міст, сіл, підприємств залучено близько 1200 чоловік особового складу ДСНС. А також 400 одиниць основної і спеціальної техніки», — сказав Олександр Вілкул.

Штаб налагодив взаємодію з Румунією для контролю румунською стороною проходження паводкової води з Німеччини. Таким чином, Румунія зріже пік паводку на своїй території. Це значно зменшить потік води, яка прийде до України.

У посиленому режимі працює Державна служба водних ресурсів, яка забезпечує спеціальний режим проходження води по річках України. Це робиться для недопущення різкого підвищення рівня води.

«На Дністрі, як і річках Закарпаття, рівень води переважно спадає. У верхів’ї та середній течії Дністра він нижчий на 4 метри за небезпечний рівень», — цитує слова Олександра Вілкула його прес-служба. Міжвідомчий штаб готовий до підйому рівня води в Дністрі. Вільний об'єм Дністровського водосховища наразі понад 220 мільйонів кубометрів. Цього вистачить для прийому паводкових вод у разі погіршення погоди.

Ситуація повністю під контролем штабу. Триває підготовка до пропуску води. Служби управління водних ресурсів постійно контролюють стан гідротехнічних споруд.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»