В Одесі відкрито громадську приймальню Служби безпеки України. Перед стартом її роботи голова СБУ Василь Грицак зробив гучну заяву про те, що очолюване ним відомство останнім часом попередило понад десяток терактів на території країни. Генерал продовжив тему словами-нагадуваннями, що Україна веде неоголошену війну з агресором на сході, до того ж нині обстановка складна по всій території держави.

«У зв’язку зі зменшенням кількості обстрілів або військових дій на сході України ворог перемістив свою активність на іншу територію, — пояснив він. — Тільки торік Служба безпеки локалізувала діяльність 26 диверсійно-розвідувальних груп поза межами АТО». Окрім цього, він повідомив присутнім, що спецслужби попередили 15 терактів, які могли статися на території Франції перед відкриттям Євро-2016.

До речі, французькі правоохоронці приїдуть в Україну для участі в слідчих діях щодо організації цих терактів. УНІАН процитувало слова голови СБУ: «Найближчим часом до нас приїдуть фахівці з Генеральної прокуратури Франції. До нас надійшло клопотання про надання правової допомоги — вони просять ознайомитися з матеріалами кримінального провадження, тож візьмуть участь у процесуально-слідчих діях із заарештованим громадянином Франції».

У цьому контексті він повідомив, що у затриманого в Україні француза, який готував теракти на Євро-2016, вилучено 125 кілограмів тротилу, 5 автоматів Калашникова та понад 100 електродетонаторів, два РПГ-7 і 18 пострілів до них. «Ви уявляєте, які руйнування та людські жертви могли б настати в разі застосування такої кількості вибухівки будь-де — чи то у Франції, чи деінде?» — резюмував посадовець.

Під час брифінгу він розповів представникам ЗМІ, що триває підготовча робота для обміну засуджених у Російській Федерації українців Юрія Солошенка і Геннадія Афанасьєва. Питання стосувалося достовірності заяви одного з учасників гуманітарної підгрупи на переговорах у Мінську, який сказав, що Солошенка й Афанасьєва обміняють на двох осіб, які мають стосунок до масових заворушень в Одесі 2 травня 2014 року.

«Ми готуємо цей обмін — робитимемо все, щоб повернути в Україну всіх громадян, яких незаконно утримують на території РФ», — сказав Василь Грицак, додавши, що наразі на території Росії перебувають 11 ув’язнених громадян України.

Загалом він не любить коментувати події, пов’язані з обміном полонених, ув’язнених. Коли всі обмінні процеси відбуваються таємно, без розголосу та коментувань, результати зазвичай набагато ефективніші.