РЕКОНСТРУКЦІЯ. Нащадків протиборців у Першій світовій війні об’єднує спільна справа.

В Ужгороді відновлять військове кладовище, розташоване в мікрорайоні «Шахта». Тут поховано 1003 вояків — чехословаків,  італійців, угорців, поляків, австрійців, румун, росіян та представників інших національностей. Інформацію про кількість і національність загиблих за допомогою пошуковців-ентузіастів   зібрали у військовому архіві Праги, розповів його очільник — полковник Алеш Кніжек. Перші поховання на кладовищі датуються вереснем 1914 року і, за словами віце-президента громадської організації «Пошук—Захід» Богдана Пилипіва, немає поділу між чехами, словаками, росіянами та мадярами. Всі поховані згідно з їхніми традиціями і звичаями.

Відродження кладовища часів Першої світової війни — пілотний проект з повернення старому Ужгороду історичного обличчя. Основний тягар у його втіленні в життя нестимуть громадські організації: Чехословацька спілка легіонерів із Праги та «Пошук—Захід» із Закарпаття. Третьою стороною в угоді, яку підписано в місті над Ужем, виступає Ужгородський міськвиконком.

Для підписання документа з Чеської Республіки приїхала делегація на чолі з головою відділення військових ветеранів міністерства оборони країни Павлом Філіпеком, автором проекту, головним архітектором військового архіву в Празі Павлом Голі, експертами і громадськими активістами. У церемонії взяв участь Генеральний консул Чеської Республіки у Львові Давід Павліта.

Ветеран Павло Філіпек завважив, що територія України дуже важлива для його країни. Й уточнив: «Бо тут є захоронення наших військових з 1915 до 1944 року. Наші солдати починали бої у чеській дружині, яка виникла в Києві в серпні 1914 року, і продовжували бої в 1915 році — в Карпатах і на території України.  Наші солдати воювали під Зборовом і допомагали звільняти Київ, Білу Церкву. На «Шахті» поховані ті, які воювали в 1919 році проти угорців, що хотіли зайняти Словаччину і Підкарпатську Русь (нинішнє Закарпаття), та у 1938—1939 рр. — теж проти угорців».

Проект фінансуватимуть міністерство оборони Чехії і тамтешня громадська організація «Союз «Народна пам’ять». Чорний хрест Австрії надає допомогу у пошуках загиблих — розсилає листи до країн, звідки походять загиблі і поховані тут воїни. Водночас Ужгородська міськрада виготовить  документацію, щоб внести військове кладовище до реєстру культурної спадщини. Невдовзі тут мають розпочати і земельні роботи.

У лівій частині кладовища буде встановлено обеліск. Він буде даниною подяки і пам’яті тим людям, яких неможливо знайти.