Днями на будівлі Сумської загальноосвітньої школи №11 відкрили меморіальну дошку на честь випускника навчального закладу Андрія Реути, який поліг у зоні проведення АТО.

На подвір’ї зібралися вчителі, учні, рідні героя, його друзі, знайомі, представники громадськості. З теплотою і гордістю вони говорили про «Медка» (позивний Андрія), який був бійцем-санітаром і врятував життя не одному десятку товаришів, але не зберіг своє молоде.

Як сказав батько героя Олександр Реута, він пишається сином. Обравши свій шлях, сумчанин до останньої хвилини життя залишився вірним присязі, рідній землі, Україні.

На жаль, Андрій Реута вже другий випускник школи, який поліг у боротьбі з агресором. Свого часу тут установили меморіальну дошку на честь Героя Небесної Сотні Олексія Братушки, якому, як і Андрієві, посмертно присвоєно звання «Почесний громадянин Сум».

А в  Краматорську у фойє вищого технічного училища №14 відкрили меморіальну дошку пам’яті випускника навчального закладу кулеметника 25-ї аеромобільної бригади Євгена Пагуліча.  19-річний десантник загинув торік у січні в бою з проросійськими незаконними збройними формуваннями поблизу донецького аеропорту.  Указом Президента України його нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).

В урочистостях взяли участь батько й сестра юнака, представники міської та обласної влади, Спілки десантників Донецької області та Спілки ветеранів АТО, активісти волонтерського руху «Краматорські бджілки», керівники, викладачі й студенти училища, жителі Краматорська. Уродженець села Староварварівка Олександрівського району після закінчення ВТУ встиг попрацювати на виробництві, але здійсненню всіх подальших планів на мирне життя завадили бойові дії, від яких і досі потерпає Донбас. «Дуже важко з цим змиритися, душа й серце розриваються від болю і втрати, — зізнається сестра загиблого воїна Діана. — Для нашої мами він був найкращим сином, для мене — найкращим братом, для товаришів по службі — сміливим і мужнім воїном… Хоч як це страшно, але він загинув на війні й віддав своє юне життя за мирне небо, під яким ми живемо. А нам тепер потрібно берегти світлу пам’ять про нього».

Олександр ВЕРТІЛЬ,
Павло КУЩ,

«Урядовий кур’єр»