ЗЛЕТИ І ПАДІННЯ.Гривня може опуститися ще нижче, але не радикально. Падіння української національної валюти експерти прогнозували раніше і казали, що його варто очікувати після парламентських виборів.

За словами економіста Олександра Савченка, який багато років працював в НБУ, гривня може опуститися до позначки 8,4 щодо американського долара.

Олександр Савченко, економіст:

«Теоретично, гривня може ще впасти, але практично вже немає куди падати – ми і так на самому дні. Тому для того, щоб виходити з економічної кризи, треба не девальвувати гривню, а розпочати реальні економічні реформи, підтримку експорту, підтримку внутрішнього виробництва і обмеження імпорту».

Експерти твердять, що послаблення втручання на валютному ринку з боку держави можливе задля відновлення кредитування з боку Міжнародного Валютного Фонду, який радить запровадити «плаваючий» курс гривні.

Однак у Національному Банку України твердять, що нинішні коливання – тимчасові, і у гривні немає жодних підстав, аби падати.

Валерій Литвицький, НБУ:

«Після завершення парламентських виборів влада України, яка підтримувала обмінний курс на рівні 8 гривень за долар, постала під тиском послабити втручання на валютному ринку, щоби вирішити проблему дефіциту поточного рахунку і відновити кредитування з боку МВФ.

Ми не дамо гривні злетіти, бо немає для цього макроекономічних підстав, і ми не дамо їй впасти нижче рівня міської каналізації, як інколи кажуть. Нема для цього підстав! Тому бюджетний баланс більш-менш в тонусі, платіжний баланс у тонусі, інфляція нижче, ніж в більшості країн Європи, нижче, ніж в Росії, нижче, ніж у США».

Тим часом курс долара в обмінниках зростає і, побоюючись подальшого падіння гривні, люди міняють залишки національної валюти на іноземну, переважно на долари.

Євгенія Руденко, кореспондент Євроньюз:

«У пунктах обміну валют кажуть, що особливого ажіотажу на купівлю доларів або євро немає і зараз валюта у продажу є».

Copyright © 2012 euronews