ПОЛЮВАННЯ. І в найжахливішому сні браконьєрам не могла приснитися така ситуація: приїздять вони в засніжений ліс, радіють відсутності конкурентів. Гуцають поволі позашляховиками лісовою дорогою до дільниці, де у вепрів з’являється потомство, дістають зачохлені рушниці, аж тут — «Беркут»: «Стояти!». 

Останнім часом на Чернігівщині стала традиційною практика виявляти порушників природоохоронного законодавства силами рейдових бригад у складі працівників державної екологічної інспекції та працівників міліції. Ефективність від таких спільних дій значно вища. До речі, цього разу дев’ятеро жителів столиці також намагалися викрутитися звичними методами: гуляємо, мовляв, свіжим повітрям дихаємо, нікого не чіпаємо... Але досвідчені члени рейдової бригади швидко знайшли прикидану хвойними гілками тушу дикого кабана. Тільки після того один із мисливців зізнався у скоєному, заявивши, втім, що вепр… сам винен: вискочив, мовляв, назустріч мирним відпочивальникам, тож довелося стріляти.

«На порушників було складено адмінпротокол, нанесені природному середовищу збитки становлять 10 тисяч гривень, — розповіла керівник прес-служби ДЕІ Тетяна Войтенко. — Останнім часом факти браконьєрства стали особливо жорстокими. Внаслідок таких дій гинуть рідкісні та червонокнижні тварини. На звірину ставлять капкани й петлі, вистежують її приладами нічного бачення, вбивають вночі з-під фар, з автотранспорту, снігоходів, тощо». Такий випадок було нещодавно виявлено в Ріпкинському районі, де в мисливських угіддях із застосуванням снігохода «Тайга» незаконно застрелили двох лисиць.

Усі виявлені на місці незаконних дій учасники полювання відповідатимуть перед законом. За словами начальника УМВС України  в Чернігівській області генерал-майора міліції Олександра Михайлика, з браконьєрством в області упродовж останніх півроку боролися понад тисячу рейдових груп, до яких увійшли працівники міліції та інших служб (Управління лісового та мисливського господарства, Державна екологічна інспекція, УТМР, єгерська служба користувачів мисливських угідь області). Вони виявили 197 фактів порушень правил полювання, за складеними адміністративними матеріалами прийнято 171 рішення про накладення штрафів, а також за порушення громадянами правил зберігання, носіння та перевезення вогнепальної зброї її вилучено в кількості 165 одиниць — 146 зареєстрованих та 19 незареєстрованих в ОВС.