Клієнти страховиків, які нині проблемні, мають зважати на деякі нюанси. Фото Володимира ЗAЇКИ

Страхова компанія «Нова» втратила право укладати договори з обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (ОСЦПВ). Моторне (транспортне) страхове бюро припинило з 5 травня її членство  через заборгованість перед ним протягом двох місяців із сплати у повному обсязі внесків, відрахувань до його фондів. «Станом на кінець першого кварталу цього року  сума не здійснених страхових виплат потерпілим за заявами, за якими прийнято рішення про виплату, становить  11,4 мільйона гривень за 1221 зверненням»,  — повідомляють у бюро. 

Як пояснили у МТСБУ, якщо винуватець ДТП має поліс автоцивілки, виданий цією компанією, у разі неможливості звернення до страховика  потерпілий має такі варіанти дій. Провести оцінку збитку самостійно, здійснити ремонт і вимагати стягнення коштів зі страховика в судовому порядку. Вимоги потерпілих, які не отримали відшкодування від цієї компанії, буде задоволено за рахунок фондів бюро, але лише після завершення процедури її банкрутства. Потерпілий може звернутися до суду з вимогою про відшкодування шкоди безпосередньо за рахунок винуватця в автотранспортній пригоді. Таке право підтверджене рішенням Верховного суду України (постанова від 20 січня 2016 року у справі №6-2808цс15).

Якщо не сталося ДТП  і в автовласника є поліс СК «Нова», то договори ОСЦПВ, укладені з  цим страховиком до 5 травня цього року, дійсні до закінчення строку страхування. Відповідальність автовласника, що має такий поліс, вважається застрахованою. Якщо такий автовласник бажає укласти договір з іншою страховою компанією, фахівці радять звернути увагу на такі моменти. Укладаючи другий договір страхування з ОСЦПВ з іншим страховиком, автовласникові, в якого вже є чинний договір від СК «Нова», слід усно чи в письмовому вигляді повідомити нового страховика про наявність іншого договору та витребувати в нього письмове підтвердження отримання інформації щодо укладеного договору цього виду страхування з даним страховиком. Якщо нового страховика не повідомлено про наявність іншого договору страхування стосовного одного і того самого об’єкта, недійсним вважається другий договір (тобто укладений пізніше).