Фахівці з квітникарства розповіли, як вирощувати королеву квітів, щоб кущі квітнули від весни аж до перших снігів. Придбати саджанці троянд можна в інтернет-магазині Флоріум.ua (декоративні рослини поштою).

Тут є також великий вибір декоративних рослин, насіння, саджанців плодових дерев.

Купувати саджанці троянд фахівці радять якомога раніше, адже троянди витримують заморозки до мінус 5º і чим раніше ви купите і посадите саджанці троянд, тим краще вони приймуться. До речі, найменш вибагливі у догляді троянди червоного кольору, розпочинати вирощування королеви квітів фахівці радять саме з них.

За словами квітникарів, у вирощуванні троянд особливо важливий правильний догляд за ними навесні. Важливо подбати про такі етапи.

1. Перше завдання тих, хто вирощує троянди, – вчасно звільнити їх від зимового укриття. Якщо температура вночі не опускається нижче – 5º, значить пора відгорнути кущики від землі. Невеликі заморозки цим квітам не страшні.

2. Навесні, коли бруньки починають прокидатися, слід обрізати пошкоджені гілочки, видалити сухі листочки. На кущі залишають в середньому 3-7 здорових пагонів (чим старший кущ, тим більше). Але в центрі кущ бажано залишити «відкритим», щоб гілочки почувалися вільно, мали чим дихати. Чим нижче обрізати кущ, тим красивіше розростуться троянди. На кожному пагоні залишають не менше 2-3 бруньок, верхня з яких має «дивитися» назовні куща. Однак кожен вид троянд має свої тонкощі у формуванні куща. Скажімо, паркові і в’юнкі троянди навесні взагалі обрізати не можна, бо це зашкодить їх росту й цвітінню (бруньки у них формують на минулорічних пагонах). У таких троянд видаляють лише пошкоджені та слабкі пагони.

3. Після обрізки троянди слід обробити 3-відсотковим розчином бордоської суміші або мідного купоросу (орієнтовно 300 г суміші на відро води). Або за бажання для такої захисної обробки можна використати відповідні біопрепарати.

4. Наступний етап весняного догляду – підживлення. Його вносять обов’язково у вологий грунт – або після дощу, або після рясного поливу. Трояндам насамперед потрібні чотири елементи: магній, калій, фосфор, азот. Подбайте, щоб усі вони містилися в суміші для підживлення.

5. Надалі поливають, вносять прикореневе і листове підживлення за потреби. Догляд під час цвітіння полягає у вчасному видалення квіток, які відцвіли – такі бутончики легко відламуються рукою. Якщо це робити вчасно, троянди продовжуватимуть квітнути аж до морозів.

Оксана ІВАНЕНКО
для «Урядового кур’єра»