Не дає спокою бізнесменам та чиновникам бульвар Тараса Шевченка в мікрорайоні Казбет у Черкасах. Хоч і гарний, хоч і потрібний, але… заважає. Ну нікуди їм, бідним, свого лексуса чи мерседеса втулити. Так чи так, хочуть відкусити, відгородити, відкраяти… Як не коріння каштанам на бульварі пообрубують, щоб нібито травичку гарно та м’яко постелити, то гравієм вимостять простір між тими самими каштанами. Одне слово, «господарюють по-новому».

Та чи не найбільше недавно подивували «любителі природи», облаштовуючи місце для паркування по інший бік бульвару, на території, прилеглій до Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького. Тут просто закатали в асфальт липи, обстрижені «під нуль» ще два роки тому. Хай, мовляв, виживають, якщо зможуть. Такий собі біологічний дослід на виживання. Сюди тепер можна водити екскурсії, зокрема й студентів, аби показувати, як можна знищити те, що працею багатьох людей вирощувалося для міста багато років.

Начальник управління екології черкаського міськвиконкому Володимир Гусаченко так прокоментував ситуацію:

— Заасфальтувавши липи, забудовники порушили одразу не менше ніж три закони. Відповідно до норм і правил утримання зелених насаджень, пристовбурова лунка має бути не меншою ніж 1,5 метра від стовбура. На порушників чекають штрафи від муніципальної інспекції, екологічної інспекції та приписи про усунення порушень.

Та річ не тільки в порушенні законів. Дивно, що душі в отих так званих забудовників зовсім не болять, коли вони на очах у жителів міста роблять свою аморальну справу.

Втім, нещодавно ми побачили, що бульвар все ж почали облагороджувати — копати лунки під дерева. Сподіватимемося, що весною молоденькі дерева порадують черкащан… 

Роман КИРЕЙ
для «Урядового кур’єра»