Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

Мінськ і Москва не змогли домовитися щодо відновлення постачання білоруського продовольства в Росію. Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Росія пішла на порушення всіх домовленостей в Митному союзі. Традиційно продовольчою війною опікується Россільгоспнагляд, який заявляє про недостатню якість білоруських товарів. Однак білоруський президент має іншу думку: «У Російській Федерації, нехай на мене не ображаються, на півстоліття відстали від Білорусі щодо безпеки товарів», — парирує він.

За інформацією, яка прозвучала у середу на нараді Олександра Лукашенка з білоруськими чиновниками, обмеження постачання на російський ринок стосується 23 білоруських підприємств. Водночас, за його словами, Білорусь ще не вибрала квоти, які було узгоджено з Москвою на початку року, ще до введення Росією ембарго на західне продовольство.

Як відомо, російська сторона з 30 листопада заборонила білорусам транзит через свою територію в треті країни продуктів з так званої санкційної групи без огляду на російських пунктах пропуску. За заявами російської влади, це пов’язано з тим, що через кордон з Білоруссю в Росію надходять продукти, імпорт яких Москва нині заборонила.

Однак Білорусь зобов’язана і забезпечить вільний транзит товарів через свою територію в межах взятих зобов’язань перед іншими державами, заявив президент Лукашенко.

Аналітики в Мінську зазначають, що Лукашенко при цьому «зберігає козирі» для можливих більш різких заяв у разі несприятливого для Мінська розвитку ситуації, повідомляє Бі-Бі-Сі.