Сьогодні американці святкують День Подяки — одне з головних свят у році. Його відзначають кожного четвертого четверга листопада. Цього дня американські сім’ї збираються у родинному колі за столом, щоб згадати про все хороше, що відбулося за цілий рік. А неодружені молоді пари найчастіше цього дня заручаються. В Америці нині така пора року, яку в ювелірній індустрії називають обручальним сезоном. Чому? Тому що продаж ювелірних виробів у період між Днем Подяки і Днем святого Валентина збільшується майже 40%.

І хоч із настанням Новорічних свят в Україні значно збільшується продаж солодощів і дитячих іграшок, останнім часом зріс попит на ювелірні вироби. Чоловіки хочуть порадувати свою половинку золотою каблучкою чи срібною підвіскою, а жінки чоловіків — ланцюжком або печаткою. Ми запитали в експертів, як правильно підібрати ювелірний виріб на подарунок.

Золоті каблучки, мабуть, одні з найулюбленіших жіночих прикрас, тому на подарунок найчастіше обирають саме їх. Та й для чоловіка золотий перстень — свідчення статусу. Обираючи такі прикраси для себе, потрібно визначитися з моделлю, а вирішивши зробити такий чудовий подарунок, слід заздалегідь підготуватися. Адже важливо підібрати золоту каблучку так, щоб той, кому призначений сюрприз, був задоволеним.

Розмір
Найпростіший спосіб не прогадати з розміром — запитати про нього в людини, якій підбираєте коштовність. Зазвичай люди не пам’ятають тих заповітних цифр. То можна попросити у власника аналогічний виріб, щоб показати як приклад у ювелірному магазині. Щоправда, тоді несподіванки не буде. Якщо ж хочеться зробити сюрприз, є три варіанти.

1. Потай. Узяти з ювелірної колекції каблучку і в ювелірному магазині підібрати за її розміром нову прикрасу. Такий варіант можливий лише з родичами, і є великий ризик, що власник спохватиться і хвилюватиметься із приводу «крадіжки». Тому тричі подумайте, перш ніж так робити.

2. Хитрістю. Попросити приміряти на себе чужу каблучку, захоплюючись її красою й оригінальністю, запам’ятати, на якому вашому пальці вона найліпше сиділа, і вже в ювелірній крамниці підібрати подарунок на потрібний палець.

3. Практичний. Ниткою заміряйте діаметр обручки чи каблучки того, кому підбираєте подарунок. Потім лінійкою виміряйте нитку. Ось ви і знаєте розмір пальця майбутнього власника каблучки.

Матеріал
Золота каблучка в уявленні багатьох людей — це обов’язково ювелірний виріб із жовтого металу. Однак є ж і біле, і лимонне, і рожеве, і навіть чорне золото. Можливо, один із цих варіантів буде цікавішим подарунком, ніж традиційні коштовності. Звернувши увагу на альтернативні види золота, обов’язково перевірте пробу і клеймо, щоб уникнути підробки.

Виставки
Нині ювеліри творять справжні чудеса! Прикраси із золота, срібла чи платини можуть бути із коштовними каменями, самоцвітами, неймовірно красивими візерунками, із комбінацією різних металів. А ще емаль, каучук, дерево — чого тільки не вигадають чарівники! Тому підбираючи каблучку на подарунок, готуйтеся до того, що вибір може бути дуже непростим: очі розбігаються від різноманіття пропозицій.

Золоті каблучки з діамантами варто дарувати дуже обережно, адже така коштовність може не тільки приємно здивувати і порадувати, а й змусити відчувати себе зобов’язаним, а це вже недобре. На сьогодні ювелірні магазини пропонують не тільки вишукані прикраси, а й сервіси з онлайн-проектування обручок і каблучок, підбір діамантів, калькулятор і фільтри виробів тощо.

Зоя ПОБЕРЕЖНА
для "Урядового кур'єра"