Пакет законодавчих ініціатив, необхідних для реалізації реформи місцевого самоврядування та впровадження нових підходів до регулювання сфери житлово-комунальних відносин, має невідкладно ухвалити Верховна Рада. На цьому наголосив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман. За його словами, пакет із семи законопроектів вже готовий до голосування.

Ідеться про проекти законів: «Про добровільне об’єднання територіальних громад», спрямований на формування спроможних територіальних громад; «Про засади державної регіональної політики», який дасть змогу вибудувати ефективну регіональну політику; про реформування архбудконтролю, який передбачає децентралізацію повноважень з видачі дозвільних документів у галузі будівництва; зміни до Податкового та Бюджетного кодексів, що децентралізують фінанси й спрямують кошти в місцеві бюджети. Сюди можна зарахувати й проекти у сфері ЖКГ: законопроекти «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» та «Про житлово-комунальні послуги».

«Ми зможемо позбавити громадян монополії ЖЕКів, удосконалити правове регулювання діяльності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, класифікувати житлово-комунальні послуги залежно від функціонального призначення та за порядком встановлення тарифів, відмовитися від державного регулювання тарифів на послугу з управління багатоквартирним будинком», — цитує слова урядовця його прес-служба. І що швидше закони набудуть чинності, то швидше розпочнуться й реформи у цій сфері.