1. У високосному році не можна одружуватися. Насправді народні прикмети і забобони не мають жодного стосунку ні до віри, ні до церковних канонів, запевнив отець Микола Семелюк. За його словами, усі дні і всі роки є Божі. Бог сотворив небо і землю, сотворив людину як образ Божий. Якщо людина відвертається від Бога, тоді вона впадає у різні єресі. На жаль, у народі збереглося чимало забобонів, які дійшли до нас ще з язичницьких часів. Це саме стосується і високосного року. Жодних заборон на вінчання у 2016-му не накладається, і церемонії відбуватимуться у звичайному порядку, за винятком періоду постів і свят. Бо сімейне щастя залежить не від високосного року, а від кохання й терпіння подружжя. Отож, якщо хлопець і дівчина мають намір одружитися, то їм не треба чекати 2017 року. Не дозволяйте забобонам впливати на вашу долю, зазначає священик.

2. Молодятам не можна дарувати годинник. Мовляв, сімейне щастя закінчиться, щойно зупиниться годинник. Насправді таке вірування не має жодного обгрунтування, а годинник, як чоловічий, так і жіночий, є просто чудовим презентом для наречених. Зокрема, вишувані золоті годинники жіночі пропонує ювелірний інтернет-магазин «Золотой-Сфинкс». На відміну від не завжди доречних золотих прикрас, годинник із золота ніколи не виглядатиме крикливо. Навпаки, він підкреслить статус і гарний смак своєї власниці краще за будь-яку модну сукню чи розкішну сумочку. Є на сайті золотой-сфинкс.com широкий вибір золотих весільних каблучок, сережок, вишуканих кольє та кулонів.

3. Яким буде життя новоствореної сім’ї, залежить від погоди. Йтиме рясний дощ – на багатство, ясно світитиме сонце – значить життя молодят буде чесним, але бідним тощо. Однак просто подумайте: лише в одному місті за день гуляють десятки, сотні весіль. Невже ці пари матимуть однакову долю просто тому, що ставали на рушничок щастя за однакової погоди?

4. Нареченому не слід до весілля бачити сукню нареченої. Ця прикмета прийшла до нас із західних країн і, швидше за все, пояснюється зрозумілим бажанням нареченої вразити свого коханого вишуканим вбранням.

5. Свій весільний букет, подарований молодим, наречена не має випускати з рук увесь день. Хіба на хвильку може попросити потримати його свого нареченого чи матір. Тільки за столом молода може покласти квіти перед собою, а після застілля мусить забрати його у спальню. Інакше, мовляв, щастя упустиш разом з букетом. По-перше, весільні букети раніше в традиційних українських весіллях не використовувалися. А по-друге, як поєднати такий забобон із сучасним звичаєм кидання букета нареченою?

За словами психологів, люди більше вірять в те, що для них є значимим. А щодо забобонів, то все залежить від того, як до цього ставитися. У психології є таке поняття, як ірраціональний страх, що не має під собою чіткої підстави. Скажімо, якщо я йду вулицею, а на мене кидається злий собака, то я повинен думати, як оборонитися від нього. Це раціональний страх, бо він реальний. А якщо є щось таке, чого я боюся, але не зустрівся з цим, то в такому випадку йдеться про ірраціональний страх, який неможливо пояснити. І дуже часто такі страхи родом із дитинства, пов’язані з родинними стосунками, з батьками. Часто людина за своєю натурою схильна тривожитися з будь-якого приводу. Якщо вона казатиме: «Ой, я не можу нічого зробити, бо це високосний рік» або «Я не буду міняти роботу, бо це високосний рік», то варто поставити перед собою запитання: «Чи я так ставлюся до цього тільки тому, що це високосний рік, чи, можливо, більше значення має те, про що йдеться?» Може, ці люди просто намагаються таким чином виправдати свою бездіяльність і небажання щось змінювати у своєму житті. І владу над ними має більше те, що їх оточує. Відповідно внутрішній контроль ніби применшується.

Олена ГІРСЬКА
для «Урядового кур'єра»