Генератори електроенергії бувають різних типів, їх класифікують у залежності від мети використання (у побуті, на виробництві), і від виду пального, яке використовується для отримання електричної енергії.

Коли потрібен бензиновий генератор?

Для аварійного енергопостачання приватних будинків використовуються бензинові, газові та дизельні генератори.

Насамперед визначимося з метою покупки та умовами експлуатації. Якщо вам потрібне резервне джерело електроенергії для живлення електроприладів під час відключення електроенергії в мережі, вам підійде бензиновий електрогенератор. Його можна використовувати на дачі та в приватному будинку, якщо необхідно вирішити проблему з нетривалим відключенням електроенергії. Бензоагрегат забезпечить також роботу побутових приладів, електроінструментівта інших споживачів із короткочасним включенням. Тому при виборі генератора слід керуватися такими критеріями: максимальний час автономної роботи, вид палива, а також режим роботи генератора - ручний чи автоматичний. 

Бензиновий чи дизельний?

Найчастіше вибирають між бензиновим і дизельним генератором. Плюсами бензинових генераторів є прийнятна ціна, простота в експлуатації, дешевий ремонт бензоагрегатів, а також можливість запуску і роботи при досить низьких температурах. Мінуси – бензогенератор практично неможливо встановити в приміщенні через його галасливу роботу.

Дизельний генератор працює тихіше, він більш надійний в експлуатації (дизельні генератори використовуються для забезпечення енергією великих промислових об'єктів). Крім того, дизельне пальне дешевше за бензин.

«Еcllse» - універсальний сервіс в Києві з технічного ремонту і експлуатації електростанцій, дизельних та бензинових генераторів, бензопил. Фото надане автором

Потужність

Практично всі електрогенератори, представлені на вітчизняному ринку, адаптовані до вимог наших електромереж, маючи частоту 50 Гц, а тому не потребують застосування додаткових пристроїв (таких, як перетворювач частоти). Сьогодні генератори електроенергії поширені, мабуть, не менше, ніж звичайні автоматичні вимикачі, і є надійною підмогою для кожного власника заміської нерухомості.

Електрогенератори за показником потужності умовно поділяють на чотири групи:

♦ 0,35-3 - клас малопотужних переносних агрегатів для мобільного використання;

♦ 3,1-5 - генератори з потенціалом, достатнім для енергопостачання електроприладів у невеликому дачному будиночку;

♦ 5,1-10 - установки для сезонної експлуатації у заміських будинках середніх розмірів;

♦ 10,1-20 - продуктивні електростанції, для використання в котеджах і заміських будинках із великою кількістю електроспоживачів.

Не варто при виборі електрогенератора орієнтуватися на максимальну вихідну потужність, оскільки безпечна робота станції при такому навантаженні можлива тільки протягомкількох хвилин.

Тип двигуна

Двигуни внутрішнього згоряння, які встановлюються в бензинових генераторах, залежно від принципу роботи діляться на двох- і чотиритактні.

Двотактні двигуни встановлюються на малопотужні моделі, їх переваги - легкий запуск при низьких температурах, економічна витрата бензину, невибагливість в експлуатації.

Чотиритактні двигуни ідеальні для тривалої роботи (до 10 годину день), або цілодобової експлуатації. Недоліки: їх важко запустити в морозяну погоду.

Ще силові агрегати відрізняються числом циліндрів, розміщенням клапанів і матеріалом циліндрового блоку. Найменший ресурс і потужністю мають двигуни з алюмінієвими циліндрами, а також бічним розташуванням клапанів. Їх встановлюють на переносні міні-електростанції.

Потужніший моторесурс мають чавуннідвигуни з бічними клапанами. Вони ідеальні для сезонного використання (безперервна робота 4-6 годин на день). А найпродуктивнішими і найвитривалішими вважаються чотиритактні верхньоклапанні агрегати з чавунними циліндрами. Їхнє призначення - цілорічна робота, а моторесурс зазвичай складає понад 3000 годин.

Тип генератора

Генератори, які встановлюються в електростанції і відповідають за вироблення електрики, бувають двохвидів:

♦синхронні - стійкі до багаторазових пускових перевантажень, але при цьому мають більш складну конструкцію і високу вартість. Використовуються для живлення індуктивного навантаження (насосів, компресорів, електрозварювальних установок).

♦ асинхронні - краще переносять підвищену вологість у приміщенні, мають меншу ціну і призначені для роботи з активним навантаженням (прилади, що не мають великих пускових струмів).

За конструкцією бензинові генератори бувають щіткові і безщіткові. Якщо ваша мета мінімізація витрат на експлуатацію та обслуговування, вам найкраще підійде останній варіант.

Спритність двигуна

Генератори з низьким числом обертів двигуна (1500 об / хв) відрізняються меншим шумом при роботі і великим моторесурсом, правда і ціна на них вища. Такі агрегати окуповують себе при експлуатації більше 500 годин на рік. Найчастішевибирати моделі із числом обертів двигуна (3000 об / хв).

Система охолодження

Більшість бензогенераторів випускається з повітряною системою охолодження, однак є моделі, які мають водяний кожух охолодження. Останні набагато ефективнішіпід час охолодження, але при цьому мають великі габарити, вагу і коштують дорожче (це потужні електростанції для стаціонарної експлуатації).

Генератори, охолоджувані повітрям компактніші і легші. Станція до 3 кВт важить 40-50 кг і цілком може транспортуватися в багажнику автомобіля.

Шумоізоляція

Двигун бензогенератора видає під час роботи багато шуму, тому для використання його у житловій зоні потрібно обрати модель із шумоізолюючим кожухом. Слід пам'ятати, що захисний корпус (при повітряному охолодженні) збільшує нагрів двигуна, тому після 3-4 годин безперервної експлуатації станції необхідна профілактична зупинка.

Режим роботи

Вибір режиму роботи генератора повинен грунтуватися на тому, чи зможе хтось постійно перебувати неподалік, і контролювати стан підключення до мережі. Для пуску і зупинки генератора потрібно обов'язкове втручання людини, може знадобитися також додатковий автоматичний зарядний пристрій. Установка генератора в ручному режимі роботи обійдеться значно дешевше, але такі агрегати не відключаються самостійно при аварійних ситуаціях, що може призвести до серйозної поломки генератора. Автоматичний режим недешевий, але більш практичний і безпечний: блок автоматики забезпечує повний контроль за роботою системи, а власнику залишається тільки забезпечувати необхідну кількість палива і регулярне обслуговування свого помічника.

Сподіваємося, що наші поради допоможуть вам при виборі електрогенератора. Свої пропозиції і побажання пишіть у коментарях.

Валентин МЕДВІДЬ
для «Урядового курєра»