Для українців літо — це не тільки час активного відпочинку на морі чи у горах, а й період, коли наводиться лад у домі, нарешті робиться довгоочікуваний ремонт. Настає найвідповідальніший момент, адже потрібно поєднати масу завдань: заощадити гроші, знайти хороших кваліфікованих фахівців-будівельників, психологічно налаштуватися на увесь затяжний процес ремонту. А найголовніше — визначитися із дизайном оновленого приміщення.

Зрозуміло, на ремонт відважуємося не часто, тому вибір інтер'єру (як і, наприклад, нової шуби) — справа копітка і відповідальна, потребує чимало зважених рішень. Порадившись із експертами, ми пропонуємо читачам «Урядового кур’єра» дізнатися про найсвіжіші тенденції в дизайні інтерєрів. Завдяки таким рішенням загальний вигляд, комфортність і затишок вашого будинку чи квартири надовго залишатимуться актуальними і виглядатимуть суперсучасно.

Тенденція №1. Прозорі меблі

Одним із останніх трендів моди інтер’єрів стають прозорі меблі. Їх виготовляють з оргскла чи плексигласу. Вибір не обмежується розповсюдженими досі столиками – у виробників можна сміливо замовляти різноманітні стільці, крісла, столи і шафи цікавих форм та дизайну. До речі, прозорі меблі можна сміливо вписувати і у класичний інтер'єр.

Тенденція №2. Написи на стінах

До останніх модних «фішок» в інтер'єрі 2015 року належать також і написи на стінах. Це може бути будь-що: класичний афоризм відомої людини чи цитата із вірша улюбленого письменника, або ж просто влучна репліка із кінофільму. Дехто крилаті вислови на стіні передає латиницею в готичному стилі, це може бути арабська в’язь чи китайські ієрогліфи – усе залежить від вашої фантазії та вподобань, ну і, певна річ, від загальної стилістики обраного вами інтер’єру. Для створення напису можна запросити професійного художника-каліграфіста. Але найчастіше настінні написи роблять найменші члени сім'ї. Вони зазвичай є найдорожчими і найпам’ятнішими для господарів. Дитяча фантазія, помножена на родинний сентимент, на довгі роки залишаться на стіні добрим спогадом про безтурботне дитинство. Проте, таку самореалізацію практичніше застосовувати для дитячих кімнат, а не для кухні чи вітальні.

Тенденція №3. Національно-фольклорний стиль

Узори на хустинах наших бабусь, квіткові чи орнаментальні композиції з давніх хатинок-мазанок допоможуть створити неповторний фольклорній стиль вашої оселі. Чисті, насичені кольори українського пейзажу, історичних чи побутових сюжетів, зображених на білих стінах, перетворять сірятину бетонних шаблонів на неповторний і свіжий індивідуальний простір, де добре працюється і комфортно відпочивається.

Тенденція №4. Простота, індивідуальний стиль і екологічність

Ця тенденція, на перший погляд, найпростіша для втілення. Вона не має суворих і надто чітких правил. Пропонується створити неповторне оформлення інтер'єру, поєднуючи речі та принципи, які досі вважалися непоєднуваними. Скажімо, ніжні і легкі квіткові мотиви в оббивці меблів і темні шпалери, що імітують биту цеглу; поєднання старого бабусиного антикварного крісла-гойдалки із сучасними меблями з оргскла; оббивка із металу і дерева. Основне правило такого тренду — надати нове життя старим речам, сповідувати екологічність, не віддалятися від натурального, природного. Зрозуміло, ніхто при цьому не відміняв відчуття смаку та міри.

Тенденція №5. Скандинавські мотиви в інтер’єрі

Поєднання суворих яскравих фарб і чистоти, які притаманні Швеції, Норвегії та Фінляндії, характеризують скандинавський стиль. Домінантою в ньому є білий колір або ж інші світлі пастельні відтінки. Здебільшого, у скандинавських інтер’єрах застосовуються однотонні стіни, мінімальний декор дерев’яних вікон, меблі зі світлого дерева або інших природних матеріалів з великою кількістю закритих поличок та ніш. При цьому мякі меблі повинні бути зручними і безкаркасними. Такі приміщення можна легко ділити на зони завдяки декоративним перегородкам. Ідеї скандинавського стилю надзвичайно цікаво інтерпретуються у приміщеннях з великими кімнатами, де, наприклад, можна зробити кімнату-кабінет, чи спальню-вітальню. Їх можна органічно прикрасити найрізноманітнішими аксесуарами. Приміром, виставити у відкритих просторах сувеніри із різних країн, антикварні вироби, предмети в стилі хай-тек, а також вироби з підручних матеріалів. Гармонійно доповнять цей стиль також декоративні рослини, вазони, екібана.

Тенденція №6. Індастріал

«Індастріал» — стиль, який можна відтворити у великих приміщеннях із високими стелями. Головним у цьому стилі є те, що він не потребує великих фінансових вкладень. Якщо у вас великі кімнати, то ви можете сміло вибирати саме цей стиль, який прийшов до нас із Америки і наповнений американським духом і свободою. Для його відтворення потрібні декоративна цегла або шпалери, які її імітують, грубе дерево, темний метал з іржею. Таким чином ми досягаємо навмисної грубуватості основи стін та меблів. Відповідно із декором бажано не переборщити, тому що основа стилю «Індастріал» — мінімалізм. Старі фотографії, графіті на стіні, давній плакат і пара коліс від велосипеда, — ось і все, що достатньо для того, аби велике приміщення виглядало довершено. Якщо вам потрібен якісний клей для шпалер, то придбати його можна на офіційному сайті виробника.

Тенденція №7. Візуальне збільшення кімнат

А от для тих, у кого квартири невеличкі, кімнати маленькі, варто прислухатися до наступних порад. Особливо продумайте колір стін, він відіграє надто важливу роль. Якщо, наприклад, пофарбувати стіни невеликих приміщень із великою кількістю кутів у білий колір, можна візуально збільшити простір. До того ж білі стіни стануть універсальним фоном для будь-якого дизайнерського рішення і вашої фантазії.

Спальня в темно-світлих відтінках. Фото надане автором

Тенденція №8. Чорно-білий стиль

Більшість людей вважають поєднання чорного з білим дуже ризикованим. Хоча боятися його не варто. За правильного добору чорно-білих відтінків можна створити гармонійний класичний інтер'єр. От, до прикладу, суворість шахової дошки на підлозі, чорно-білі узори на стінах, такі ж двоколірні меблі для різноманіття легко поєднуються із різними золотистими предметами.

Якщо ви особливо дбаєте про свій емоційний стан, то пам’ятайте, що основне правило гармонійності та врівноваженості, ґрунтується на двох началах — на інь та янь: чорні елементи розміщуйте на білому фоні і навпаки. Гармонія кольорів впливатиме на гармонію душі.

Тенденція №9. Дизайнерські підказки від природи

Навіщо блукати в пошуках поєднання кольорів, якщо природа вже все так чудово поєднала до нас! Варто лише оглянутися довкола і підгледіти складні поєднання фактур і кольорів. Якщо вам подобаються вишні між листям — поєднуйте зелене із червоним, надихають вас патріотичні мотиви пшеничного поля і неба — поєднуйте голубе і жовте, мрієте про море і сонце — поєднуйте бірюзове і золоте. Закохані в осінь так само впевнено можуть обрати червоний, оранжевий і золотистий мотиви пишного листопаду.

Тенденція № 10. Нове життя старим речам

Тенденція оновлювати старі речі впевнено набула великої популярності у Європі і зовсім нещодавно перебралася й до нас. Реставрувати старі речі набагато дешевше, аніж купувати нові. Часто з ними просто шкода розставатися. Крім того, старі меблі зроблені на совість. Хіба порівняєш вироби з натурального дуба, які служитимуть значно довше та й приємніші на дотик, аніж недовговічні з ДВП. І суть не в економії коштів. Зазвичай старі меблі, створені у певному стилі, є справжніми сімейними шедеврами. Вони стають ще ціннішими, коли грамотний спеціаліст дає їм другий шанс. Завдяки техніці декупажу — заміні старих ручок і кріплень а також перефарбування у новий колір — можна отримати цікаві і неповторні авторські меблі.

Навіть якщо ви не плануєте робити капітальний ремонт, завжди можна освіжити чи оновити квартиру, змінивши оббивку меблів, переклеївши шпалери чи купивши новий аксесуар, головне: проявити трішки фантазії і бажання. Зміниться ваше житло, а разом з ним оновитеся і ви. Адже успішність залежить від ваших думок і конкретних справ. 

Лідія ВЕРЕШКО
для «Урядового кур’єра»