НОВІ ЗЛОЧИНЦІ. Україні кількість злочинів, пов’язаних із використанням новітніх технологій, зростає в геометричній прогресії. І таке шахрайство залишається в категорії найбільш складних для розкриття, стверджують правоохоронці. Поради, як не стати жертвою кіберзлочинців, слухала Ольга Шеремет.

Несанкціоноване зняття коштів із платіжних карток, крадіжки шляхом «зламу» банківських рахунків, вірусні атаки, заборонені Інтернет-сторінки, які пропагують насильство – такі шахрайства правоохоронці називають кіберзлочинами. Розкривають лише незначну частину із них, стверджує співробітник відділу боротьби з кіберзлочинністю Полтавського облуправління УМВС Олександр Кобізький.

«Такі злочини є дуже латентними і людина може знаходитись десь в Америці, а красти гроші у громадян України», – каже він.

Трапляються і трагічні випадки. Останній – Інтернетом скористалися кілери, аби визначити місце знаходження жертви. А от найпоширеніші кіберзлочини – це шахрайство в банківській сфері. Аби не потрапити в халепу, експерти радять бути уважним користувачем. Не відкривати посилання на сумнівні сторінки, користуватися ліцензованими антивірусами, радить знавець Інтернет-технологій Дмитро Голубов.

«Не можна вводити коди на сумнівних сайтах. А банк ніколи не буде запитувати вас про пін-код. По-друге, ніколи не створюйте один і той же пароль для електронної пошти, банківського рахуноку і для соціальної мережі. Бо дізнавшись про один із доступів, зловмисник може потім зайти на ваш банківський рахунок», – каже Голубов.

Що стосується кредитних карток, то правоохоронці радять тримати їх при собі і тим більше не передавати в чужі руки. Кіберзлочинці сьогодні стали особливо спритними і користуються спеціальними, майже непомітними пристроями, які приєднують до банкоматів аби зчитати банківські дані. Головна порада – уважно читати правила користування кредиткою.

Радіо ера fm