Вода і вогонь — споконвічні найважливіші природні супутники життя і діяльності людини. Легенди, народні прикмети і вірування, пов’язані з ними, — невичерпне джерело для досліджень. Помітною стала і робота журналістки Алли Ковтун «Вода й вогонь в українських легендах та віруваннях». З нарисів «Життєдайний дар неба», «Русалки, мавки», «Дніпро і Десна», «Пам’ять води» перед читачем постає історія скарбу природи від сивої давнини до наших днів. 

Про обрядові дійства і цілющі властивості життєдайної рідини дізнаємося з добірки своєрідних рецептів: «Йорданська вода», «Стрітенська вода», «Благовіщенська вода», «Купальська вода»,  «Зоряна вода» (у книжці їх більш як десять). Освячену воду зберігають тривалий час, нею окроплюють житло, домашніх тварин, вона відганяє злих духів, лихих людей, лікує недуги. Недарма у народі кажуть: «Свята вода Божу силу має — тіло й душу зціляє». Нею користуються під час хрещення дитини, вінчання молодих, освячення вербних і маковійських букетів, пасхальних кошиків. 

Не менш  цікаві пізнавальні нариси про вогонь. Ще у дохристиянські часи вогонь був уособлений в образі Перуна — бога наймогутніших сил неба і землі, блискавки та грому. Середньовічний історик Прокопій Кесарійський  свідчив, що слов’яни  «бога блискавки вважають єдиним господарем усього».  Найвірогідніше, що вогонь на землі з’явився саме від блискавки. 

Втіленням небесного вогню, обов’язковим ритуальним предметом під час релігійних обрядів слугує свічка. Дні народжень, заручин, весіль, християнські свята,  проводи у небуття померлих — на всіх цих дійствах запалюють свічки.

Про традиційні обряди зі свічками-оберегами йдеться в нарисі «Сонце у долонях». Зокрема читачі дізнаються про оберегові властивості свічки — громнички, страсної, вінчальної, великодньої та благовіщенської.

Свято Івана Купала із традиційним очищувальним вогнищем всюди відзначають і в наші дні. Але в різних регіонах України воно має особливості й деталі. Маловідомі з них читачі знайдуть у нарисі «Літо: Купала прийде у вінку».

Народні прикмети, приказки, загадки — це ще один розділ цікавої гарно оформленої книжки. Її видано на замовлення Державного комітету телебачення і радіомовлення за  програмою «Українська книга» у видавництві «Успіх і кар’єра». Світогляд дорослих і юних читачів збірка нарисів Алли Ковтун «Вода і вогонь...» збагатить  відкриттями з історії прадавніх традицій у багатогранній  національній культурі  нашого народу. 

Павло ЛАРІОНОВ
для «Урядового кур’єра»