Повернення отриманих злочинним шляхом активів високопосадовців за часів президентства Віктора Януковича залишається актуальним і через два з половиною роки після втечі колишнього «легітимного» за межі нашої країни. Новий уряд Володимира Гройсмана також не залишається осторонь цієї проблеми, присвятивши її розв’язанню спеціальну нараду. Під час зібрання порушено й тему законодавчого вдосконалення процедури арешту майна та інституту спеціальної конфіскації.

«Я думаю, всі свідомі того, що у період діяльності президента Віктора Януковича за певний проміжок часу ми мали величезні втрати коштів, які належать державі. Всі ці активи незаконно привласнював той режим, акумулював. Ще більше: на ньому намагалися заробляти кошти за рахунок нашої держави», ? окреслив попередні висновки Володимир Гройсман. Активи ці нині заарештовано, тож потрібно розробити правовий механізм повернення коштів до державного бюджету, з якого їх було цинічно вкрадено, ? наголосив глава уряду. Після повернення ці ресурси зокрема спрямують на забезпечення потреб армії, українських громадян, вирішення інших нагальних питань країни та, за влучним висловом Прем’єра, «відновлення соціальної справедливості».

Для досягнення цієї мети, вважає глава уряду, слід невідкладно розробити законодавчі ініціативи, які б відповідали стандартам європейського законодавства, ? повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Також Володимир Гройсман нагадав, що минулого місяця Верховна Рада розглянула кілька рішень, що стосувалися цього питання, проте «вони виявилися не зовсім досконалими».

«Головне — забезпечити невідворотність покарання. Вкрав — це обов’язково буде повернуто до держави. І це має розуміти кожен», — чітко проголосив остаточну мету Прем’єр-міністр.

Учасники обговорення наголосили на необхідності розробки змін до законодавства, що дадуть змогу повернути вкрадені ресурси до державного бюджету, забезпечивши їх цільове використання. Ці зміни також мають відповідати європейським стандартам та отримати схвальний висновок Ради Європейського Союзу. Зокрема потребує врегулювання механізм спецконфіскації активів, здобутих злочинним шляхом, та інститут заочного засудження.

Окремо відзначено важливість забезпечення початку роботи Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, а також оголошення у міжнародний розшук колишніх високопосадовців. У зв’язку з цим запропоновано створити спільну делегацію ГПУ, МВС та Мін’юсту для забезпечення взаємодії з Інтерполом.

За результатами зібрання ухвалено рішення створити робочу групу з представників компетентних органів для розробки єдиного законопроекту, що сприятиме врегулюванню питання повернення здобутих злочинним шляхом активів колишніх високопосадовців за часів президентства Віктора Януковича.

Прем’єр-міністр закликав Міністерство юстиції взяти активну участь у розробці якісного законопроекту: «Я готовий зробити все від мене залежне для того, щоб питання повернення активів було врегульовано».

Михайло ЮРЧЕНКО
 для «Урядового кур’єра»