Мінприроди успішно виконує доручення Президента України щодо забезпечення енергонезалежності нашої держави. Про це сказав журналістам на брифінгу міністр екології та природних ресурсів Ігор Шевченко і пояснив, що це доручення виконують принаймні двома шляхами. Перший — повернення державі незаконно отриманих бандою Януковича дозволів і ліцензій на видобуток нафти та газу. Зокрема йдеться про фірму «Голден Деррік», пов’язану з Едуардом Ставицьким: міністерство виграло судові справи з повернення державі 19 із 20 виданих цій компанії дозволів.

Другий шлях — залучення нових інвесторів через забезпечення прозорості під час проведення нових ресурсних аукціонів. Для цього мають запровадити нові правила (їх розробка вже на завершальній стадії). Аукціони проходитимуть під прицілом камер, а заявників змусять показати структуру власності (аж до кінцевого бенефіціара), довести свою технічну спроможність вести заявлені роботи, мати адекватні фінансові ресурси та фахові кадри. Потреба в таких змінах, на думку Ігоря Шевченка, об∂рунтована, оскільки перевірки, зокрема виконання планів проведення робіт, показали, що  фірми-фантоми часто купували за безцінь  дозволи для перепродажу й отримання надприбутків на рівному місці.

Є потреба скоригувати й законодавство, яке регулює розподіл продукції при використанні родовищ. Закон треба врегулювати так, щоб унеможливити обкрадання держави. Йдеться і про зменшення кількості винятків із загальних правил надання дозволів та ліцензій.

Поміж іншого міністр зазначив, що для успішної роботи з управління природними ресурсами у сфері надрокористування конче потрібно призначити голову Держгеонадр (посада тривалий час вакантна). І тут потрібна підтримка Прем’єр-міністра та Кабінету Міністрів загалом.

На запитання кореспондента «УК», як виконуватимуть іншу функцію міністерства — природоохоронну — міністр відповів, що є потреба уважно стежити за виконанням норм та правил надровидобувними компаніями й іншими природокористувачами. На жаль, зазначив він, уже майже рік діє мораторій на будь-які перевірки, зокрема й екологічні: «Через безконтрольність уже сталося чимало прикрих інцидентів, тому я пропонував і пропонуватиму уряду й парламенту не продовжувати мораторій. І сподіваюся на підтримку в цьому питанні і громадськості, й ЗМІ».

Нагадаємо, що наша газета писала про негативні наслідки мораторію (у статті «Кому захищати довкілля?» від 14 січня 2015 року № 5). Зокрема для зменшення корупційних ризиків у статті запропоновано обмежитися на певний час лише позаплановими перевірками, а підставою для їх здійснення обрати звернення громадян та організацій. Результати перевірок мають стати загальним надбанням, тобто перевіряльники мають усі протоколи, акти, приписи, фотодокази тощо оприлюднювати на своїх інтернет-сайтах.