У форматі відеоконференції експерти подискутували над процесом забезпечення органами виконавчої влади доступу до публічної інформації. У Комунікативному центрі уряду висловлювали думки представники Секретаріату Кабміну, Держкомтелерадіо та Укрдержархіву. У Дніпропетровську, Львові, Одесі, Полтаві, Харкові й Чернігові представники інститутів громадянського суспільства більше запитували, ніж коментували свою інформаційну роботу. Заступник директора департаменту інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ, начальник управління забезпечення доступу до публічної інформації Роксолана Стадник повідомила, що органи виконавчої влади вже розглянули 160 тисяч запитів. Торік їхня кількість сягала 46 тисяч. Проблема в тому, що громадяни електронною поштою звертаються із запитаннями у формі звернень, проте, згідно з документом, вони вважаються запитами на інформацію.

У Верховній Раді зареєстровано й проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів у сфері доступу до публічної інформації щодо вдосконалення їх окремих положень». «Цей проект документа дає відповідь на питання, яке турбує наших партнерів з Ради Європи щодо створення в Україні уповноваженого органу за отриманням прав і доступу до публічної інформації. Зокрема передбачено, що функції такого органу пропонують передати Уповноваженому ВР з прав людини», — пояснив заступник начальника управління розвитку інформаційної сфери та європейської інтеграції, начальник відділу з питань свободи слова та доступу до публічної інформації Держкомтелерадіо Юрій Недяк.

А заступник Харківської правозахисної групи Олександр Павліченко наголосив, що серед головних проблемних моментів у контексті чинності Закону «Про доступ до публічної інформації» — неврахування частини другої статті 6, яка стосується проведення так званого трискладового тесту (його застосовують, якщо є законодавчі передумови зарахувати інформацію до категорії обмеженого доступу) та практики його застосування.

Заступник директора департаменту діловодства, формування, зберігання та обліку документів Національного архівного фонду — начальник відділу нормативно-методичного забезпечення діловодства Державної архівної служби Олександр Денисенко розповів, що його відомство отримало доручення від Кабміну підготувати проект постанови про затвердження типової інструкції щодо порядку обліку, зберігання, використання документів та інших носіїв, які містять службову інформацію.

«Уперше в нашому законодавчому полі з’являється гриф «Для службового користування». Обмеженню підлягає не документ, а інформація. Розроблено й типову інструкцію діловодства за запитами на інформацію», — пояснив нюанси роботи Олександр Денисенко.

А регіони висновок зробили такий: що прозорішою буде влада в діях, то більше посилюватиметься до неї довіра суспільства. 

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»