Володимир ГРИЩЕНКО
для «Урядового кур’єра»

Майже 2,3 мільярда доларів втратив державний бюджет України протягом 2011-2013 років від непрозорої адресної приватизації об'єктів енергетики, стверджує юрист з корпоративного права Олександр Щербань. На його думку, сумарна вартість проданих держпакетів акцій десяти енергокомпаній не повинна була бути нижчою, ніж три мільярди доларів.

«З державної власності на користь наближених до Януковича українських і російських олігархів перейшли великі пакети акцій десяти енергопідприємств. При цьому жодного разу не проводили чесних аукціонів. Продаж організовували за схемами конкурсів. Їх умови були виписані так, що переможець заздалегідь був відомий, а «переможці» не особливо витрачались, купуючи стратегічно важливі підприємства. Вважаю, що правоохоронні органи повинні ретельно розслідувати факти завдання державі збитків в особливо великих розмірах у ході приватизації енергооб'єктів», –зазначає Олександр Щербань.

Експерт нагадав, що протягом 2011-2013 років було проведено приватизаційні конкурси з продажу державних пакетів акцій енергогенеруючих та енергорозподільчих компаній. Їх власниками стали ДТЕК Ріната Ахметова, афільована з російськими підприємцями А. Бабаковим і Є. Гінером VS Energy, 60,8 % компанії «Донбасенерго» перейшли у власність «Енергоінвест-Холдингу», яку контролює Ігор Гуменюк, діловий партнер Ахметова, маловідома компанія «Енергетична Україна ТВ» купила 50% акцій Закарпаттяобленерго за 17,5 мільйона доларів. А вже у листопаді цього року майже за таку саму суму було продано вдвічі менший пакет акцій цієї компанії. «Як бачимо, навіть у нинішніх умовах можна організовувати успішні приватизаційні аукціони», – впевнений Олександр Щербань. 

«До держбюджету надійшло 5,706 мільярда гривень, що за тодішнім курсом гривні становило 713 мільйона доларів. Це в три рази менше, ніж економічно обґрунтована ціна державних пакетів акцій енергокомпаній, розрахована за дохідним методом оцінки. До збитків держбюджету в 2,3 мільярда доларів варто додати ще і втрати від дисконтування вартості грошей. Наша країна не настільки багата, щоб дозволити українським олігархам, а тим більше російським, покращувати свої позиції в рейтингу Forbes за рахунок добробуту українського народу. Керівництво держави зобов’язано вжити невідкладних заходів для відшкодування збитків, завданих Україні в результаті адресної приватизації об’єктів енергетики», – впевнений експерт.