БЕРЕЖЕНОГО БОГ БЕРЕЖЕ. Коли стоматологи пропонують зробити рентгенівський знімок зубів, пацієнту, можливо слід задуматися про те, що це не настільки вже безпечно для його здоров'я, попереджають американські вчені, що опублікували нове дослідження в журналі Американського ракового суспільства. Фахівцям вдалося з'ясувати, що у пацієнтів, яким часто робили рентген зубів, підвищується ризик виникнення менінгіоми - неракових пухлини, що росте з клітин мозкової оболонки.

Американські медики вивчили історії хвороби 1500 американців, у яких було діагностовано це захворювання і перевірили таку ж кількість добровольців, які не мають пухлин. В результаті з'ясувалося, що перших стоматологи направляли на рентген зубів в два рази частіше, ніж других. При цьому рентгенівське опромінення в ранньому віці виявилося набагато небезпечніше. У тих, хто проходив цю процедуру у віці 10 років, ризик виникнення менінгіоми виявився в п'ять разів вище.

Втім, автори доповіді постаралися заспокоїти пацієнтів стоматологічних кабінетів та клінік, зазначивши, що при сучасних технологіях «дози рентгенівського опромінення значно нижче, ніж раніше». Вони також констатували, що менінгіома являє собою досить рідкісне захворювання: на 100 000 чоловік припадає лише 8 випадків.

Термін «менінгіома» був введений американським нейрохірургом Харві Кушинга в 1922 році.

© ИТАР-ТАСС.