ЖКГ

Мінрегіон закликає українців поважати себе: cплачувати тільки за якісні послуги

Урядовий брифінг міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолія Близнюка був присвячений початку опалювального сезону в нашій країні. Передовсім міністр зазначив, що нині в Україні тепло отримують усі житлові будинки та об’єкти соціальної сфери. Котельні поки що не включені лише в Криму й Севастополі.

«На півдні початок опалювального періоду: запуск котелень, підключення житлових будинків, дошкільних, навчальних і медичних закладів — відбуватиметься відповідно до синоптичної ситуації, а отже значно пізніше, ніж на півночі, заході, сході та у центрі країни», — пояснив він.

За словами Анатолія Близнюка, комунальні служби, місцева влада й Мінрегіон цілодобово відстежують роботу тепломереж, а в кожній облдержадміністрації утворені диспетчерські. «З початку опалювального сезону до оперативно-диспетчерської служби міністерства надійшло 352 звернення. Це середній показник для цього періоду. Найбільше звернень — з Донецької (102), Луганської (55) і Київської (34) областей. Найчастіше люди скаржаться на відсутність гарячої води та затримку з початком обігріву», — розповів він, додавши, що будь-хто з українців може повідомити про ускладнення в роботі систем їхнього життєзабезпечення, зателефонувавши до диспетчерських в облдержадміністраціях і в Мінрегіоні.

Продовжуючи тему, міністр наголосив, що обсяги надання житлово-комунальних послуг найкраще контролюють об’єднання співвласників багатоквартирних житлових будинків. Для ОСББ також найбільш характерні відповідальність і безпосереднє впровадження енергоефективності.

«ОСББ, які встановили будинкові лічильники тепла, вимагають від теплокомуненерго початку обігріву не «за календарем», а «згідно з погодою». Минулого року у Дніпропетровську кілька ОСББ спочатку зверталися до всіх міських інстанцій, а коли не допомогло, мусили звернутися до прокуратури міста. І тільки після її втручання змогли відкласти початок обігріву для своїх будинків. Вони вимагали не надавати послугу, якої вони не потребували, але за яку мусили платити», — навів приклад керівник відомства.

Окрім цього, він резюмував, що завчасне включення опалення дуже дорого коштуватиме і для країни. Адже тариф на теплопостачання відшкодовує в середньому 72% собівартості: решту 28% підприємству компенсує держава. «За приблизними підрахунками, за середнього по країні тарифу на теплопостачання 8 грн 42 копійки за квадратний метр опалюваної площі у місті із приблизно 800 багатоповерховими будинками включення опалення на один день раніше коштуватиме державному бюджету понад 370 тис. грн компенсації різниці у тарифах», — сказав Анатолій Близнюк.

Тому він закликав громадян поважати себе й вимагати перерахунку плати за неякісно надані послуги. «Що робити, якщо надворі більш як три дні середньодобова температура менше 8 градусів тепла, а батареї ледве гріють? Діяти згідно із законом! Законодавство чітко регламентує відносини між споживачем та обслуговуючою організацією, встановлений чіткий механізм перерахунку оплати за недотримання якісних і кількісних показників послуги», — акцентував він, додавши, що cплачувати треба тільки за якісну послугу, а проблеми починати розв’язувати на місцевому рівні. Адже тільки за умови громадського контролю за роботою комунальних підприємств можна сподіватися на високу якість їх послуг.