Нові можливості територіальної співпраці між державами відкриває програма Молдова — Україна, що є частиною фінансованої Євросоюзом програми співробітництва країн «Східного партнерства». Загальний бюджет для майбутніх спільних проектів українських і молдовських партнерів становить 3,3 мільйона євро. Програма поширюється на Вінницьку, Одеську і Чернівецьку області та на всю територію Молдови. Усі проекти в межах цієї програми слід завершити до 31 грудня наступного року.

«Вінницька область дуже зацікавлена в реалізації програми. Найбільшу активність виявляють прикордонні райони, в яких налагоджені зв’язки з тергромадами по другий бік Дністра. Для багатьох організацій це буде перший досвід співпраці в межах європейського фінансування та з молдовськими партнерами», — каже головний спеціаліст управління міжнародного співробітництва облдержадміністрації Юлія Кулакова.

Розподілу грошей між областями немає, а є приблизний розподіл між критеріями та пріоритетами програми. Це активізація бізнесових зв’язків між двома країнами, створення нових робочих місць, розв’язання проблем довкілля, молодіжна співпраця, широке коло питань в галузях культури, освіти, спорту. Пріоритети програми визначив не Євросоюз, а потенційні учасники проектів. ЄС здійснює лише консультативний супровід.

Заявки на отримання фінансування в межах програми прийматимуть до 14 липня цього року. Проектні пропозиції можуть подавати громади, органи місцевої влади, громадські організації, зокрема навчальні заклади, музеї, театри, дитячі садки тощо. Кращі проекти визначить комітет, до складу якого входять представники двох країн.

«Щоб заявка була прийнятна, її має подати неприбуткова організація, зареєстрована у Вінницькій, Одеській і Чернівецькій області або в Молдові. Основна вимога — повинні бути партнерства: спільний проект, який має здійснюватися на обох територіях, а якщо реалізується на одній, то повинен мати вплив на обидві країни та поліпшувати добробут людей, які живуть у цих регіонах», — каже керівник адміністратора проекту «Північ» Ерк Роелоффс.

Щоправда, ця програма не передбачає реалізації великих інфраструктурних проектів.