НОВИЙ СЕРВІС. Компанія «Яндекс» розробляє сервіс, який дозволяє зберігати і синхронізувати дані користувачів з комп'ютерів і мобільних пристроїв. Про це повідомляє газета «Ведомости» у номері від 27 лютого з посиланням на джерела в компанії.

Сервіс з робочою назвою «Яндекс.Діск» дозволить зберігати до 10 гігабайт даних будь-яких форматів. При цьому користувачі зможуть безкоштовно збільшити обсяг дискового простору. Однак мова йде не про файлообмінні сервіси, підкреслює газета: ділитися файлами можна буде тільки з обмеженим колом осіб.

Передбачається, що заробляти на «Яндекс.Діске» компанія буде за допомогою реклами.

«Яндекс» орієнтується на сервіс iCloud, представлений у жовтні 2011 року компанією Apple. iCloud дозволяє синхронізувати дані між пристроями на Mac OS X і iOS і надає користувачеві безкоштовно п’ять гігабайт дискового простору.

«Яндекс» планує охопити різні платформи, проте саме з пристроями компанії Apple можуть виникнути труднощі, оскільки вона не дозволяє завантажувати особисті дані користувачів на сторонні сервіси.

У «Яндекса» вже є сервіс «Яндекс.Народ» що дозволяє завантажувати необмежену кількість файлів розміром до п'яти гігабайт кожен. Скачувати файли можуть всі користувачі, які отримали відповідне посилання. Але офіційного функціоналу по синхронізації даних на різних пристроях «Народ» не надає.

LENTA RU