Нижня палата парламенту Японії ухвалила законопроект, що розширює повноваження національних Сил самооборони. Пакет поправок вперше з часу Другої світової війни надає право японським військовим брати участь у бойових діях для захисту «дружніх країн», навіть якщо Японія не зазнає нападу.

Перелік таких держав не визначено. Нововведення у галузі оборони підтримали депутати від коаліції.

Документ також знімає низку обмежень на дії японських військових в операціях у складі сил ООН за кордоном, в ході яких вони наразі практично не мають права на застосування зброї.

Сінзо Абе, прем’єр-міністр Японії: «Безпекова ситуація країн, які оточують Японію, стає дедалі проблемнішою. З огляду на це, такий закон — вкрай необхідний для захисту життів громадян Японії, а також для запобігання вступу країни у війну».

Законопроект викликав бурхливу критику опозиції та значної частини населення. На акцію протесту з гаслом «Ми проти війни» під стіни парламенту вийшли десятки тисяч японців.

За даними опитування громадської думки, проведеного у червні, проти

запланованих урядом нововведень у галузі оборони виступають 58,7% японців. Вони вважають, що такий крок стане порушенням дев’ятої статті конституції, яка передбачає відмову Японії від ведення війни і застосування збройних сил для вирішення міжнародних конфліктів.

На цьому тлі різко впала підтримка виборцями премєр-міністра Сінзо Абе. Однак від планів він відмовлятися не збирається, вважаючи, що противники законопроекту «не мають достатнього розуміння» на цю тему.

Керівна коаліція на чолі з Ліберально-демократичною партією Абе має більшість і у верхній палаті парламенту Японії. Тож, уряд сподівається, що закон остаточно ухвалять до 27 вересня.

EURONEWS