Уряд Японії готовий поглиблювати взаємодію з Україною передовсім у галузі енергетики та впровадженні відповідних інноваційних технологій. Такими словами парламентський віце-міністр економіки, торгівлі та промисловості Японії Шігекі Іваі запевнив Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка у поступовому посиленні співпраці. У Будинку уряду він навіть презентував план енергетичної політики для України, розроблений за сприяння японських експертів.

Присутні докладно обговорили двосторонні проекти в енергетичній галузі, а також перспективи взаємодії у справах поставарійного реагування на надзвичайні ситуації на атомних електростанціях. Після цього вони поставили підписи під Спільною заявою між міністерствами України та Японії щодо співробітництва в галузі енергетики.

Як інформує прес-служба Міністерства енергетики та вугільної промисловості, того самого дня відбувся другий українсько-японський семінар з питань енергетичної безпеки (перший проводили 3 лютого 2015 року). Цей захід відкривав профільний міністр Володимир Демчишин словами про спільність інтересів України та Японії. Він розповів, що обом країнам довелося здійснювати ліквідацію наслідків ядерних катастроф, а ще з-поміж спільного керівник відомства виокремив значну частку виробництва електроенергії атомними електростанціями та імпорт енергоносіїв. Для України цінний саме досвід Японії з питань енергетичної безпеки. А острівна держава у Східній Азії виявляє інтерес до вітчизняної енергетичної галузі загалом та підтримує нас у впровадженні нових проектів.

Шігекі Іваі та Посол Японії в Україні Шігекі Сумі виступили з вітальним словом, а потім вручили міністрові енергетики та вугільної промисловості «Майстер план». Це стратегічний план реформування енергетичної галузі України, розроблений Японським інститутом енергетичної економіки.

За результатами другого українсько-японського семінару підписано Спільну заяву між Міністерством енергетики та вугільної промисловості і Міністерством економіки, торгівлі та промисловості Японії щодо співпраці в галузі енергетики. У ній прописано ключові стратегічні вектори співробітництва між відомствами.

Окрім цього, на заході висловлювали думки українські та японські експерти. Серед них: начальник управління європейської інтеграції Міністерства енергетики та вугільної промисловості Михайло Бно-Айріян, заступник начальника управління стратегії розвитку ПЕК та інвестиційної політики — начальник відділу взаємодії з міжнародними фінансовими організаціям Віталій Кушніров, представник ПАТ «Центренерго» Владислав Сагір. Від Інституту вугільних енерготехнологій НАН України свої напрацювання презентував Микола Чернявський.

Представники Міненерговугілля подякували Японському інституту енергетичної економіки, Японському центру вугільної промисловості, Організації розвитку нових енергетичних технологій та Японському агентству міжнародного співробітництва за сприяння в організації заходу та визначення ключових пріоритетів, передовсім інвестиційних, щодо подальшої співпраці між країнами.

До слова, незабаром Україна планує завершити внутрішньодержавні процедури, потрібні для набрання чинності міжурядової угоди про надання близько 900 мільйонів доларів кредиту для реалізації проекту модернізації Бортницької станції аерації, яку було укладено під час офіційного візиту до України Прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе 6 червня 2015 року.

Катерина ЦАРЬОВА
для «Урядового кур’єра»