ІНВЕСТУВАННЯ. Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) готовий інвестувати в українську економіку майже 1 млрд грн. Про це повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на директора представництва ЄБРР в Україні Андре Куусвек. 

«Починаючи з 2008 року ЄБРР вкладає в українські проекти близько 1 млрд євро. У 2011 році ми вже інвестували 817 млн євро і до кінця року, думаю, також вийдемо на мільярд. Наступного року ця сума буде приблизно такою ж», – спрогнозував Андре Куусвек.

Він розповів, що найбільшим проектом у 2011 році, в який ЄБРР уже вклав 200 млн грн, стала реконструкція й розбудова гідростанцій у складі державного підприємства «Укргідроенерго». Андре Куусвек додав, що це єдиний державний проект у цьому році, профінансований ЄБРР, решта – приватні.

Коментуючи презентацію п’яти національних проектів, презентованих у Лондоні Державним агентством з інвестицій та управління національними проектами України під час роуд-шоу, Андре Куусвек не виключив, що ЄБРР розгляне можливість фінансування деяких із них. Він назвав умову, за якої ЄБРР надасть кошти – якщо її частка фінансування становитиме не більше 50%.

«Нам надали інформацію про ці проекти. З них деякі є досить конкретними й цікавими для інвестицій, водночас є проектні ідеї, такі як «Олімпійська надія-2022». Чи будемо ми це фінансувати? Поки що важко сказати», – зауважив директор представництва ЄБРР в Україні. При цьому він нагадав, що ЄБРР, не фінансуючи напряму проекти в Україні в рамках підготовки до проведення чемпіонату Європи з футболу «ЄВРО-2012», все ж зробив свій внесок у розвиток інфраструктури.

«ЄБРР не фінансувала будівництво стадіонів, але ми вклали гроші в реконструкцію дороги М06, яка з’єднує Україну із західною Європою (напрямок Київ-Чоп – Ред.).  Окрім того, профінансували розвиток міського транспорту в Києві та Львові, будівництво ліній електропередач, готелів... Тобто, ми фінансуємо проекти «Євро-2012» не безпосередньо, а опосередковано», – зазначив Андре Куусвек.