ДЕФІЦИТ.  Сьогодні  у католиків  Страсний Четвер — саме час  випікати пасхальних кроликів і фарбувати крашанки. Однак уведення в дію директиви ЄС, що вимагає істотно поліпшити  ситуацію з умовами утримання курей на птахофермах, призвело не лише до різкого зростання цін на яйця, а й до ажіотажного попиту на цей продукт у більшості  європейських країн. Чимало виробників не встигли  привести свої господарства у відповідність з новими вимогами, а це, як зазвичай, вдарило передовсім по споживачеві.

Ціни на продукт від курочки Ряби у  країнах єврозони за кілька тижнів, за даними Євростату, зросли з 1,09-1,35 до 2,2-2,5 євро за десяток.

Багато європейських компаній — виробників кондитерських виробів та бісквітів — були змушені зупинити виробництво, а інші і взагалі перебувають на межі краху: через брак яєчних інгредієнтів там відправляють робітників у неоплачувані відпустки. У Франції кондитери заявляють, що кожного тижня їм не вистачає для виробничих потреб приблизно 21 млн яєць.

Нагадаємо, Антимонопольний комітет України  щороку застерігає вітчизняні птахофабрики утриматися від встановлення необГрунтованих оптово-відпускних цін на курячі яйця у період Великодніх свят. Фахівці прогнозують, що цьогорічна писанка здорожчає в межах сезонних і святкових коливань.