Міністри закордонних справ ЄС після спільної зустрічі з міністрами оборони вирішили розпочати морcьку військову операцію в Середземному морі.

Головна мета операції – боротьба з кримінальними мережами, що займаються перевезенням мігрантів з Африки до Євросоюзу на непридатних до цього човнах.

«Фундаментальний пункт – це не стільки питання руйнування човнів, але руйнування бізнес-моделі торговців», – каже Верховний представник ЄС з питань спільної зовнішньої та безпекової політики ЄС Федеріка Могеріні.

Інше питання порядку денного – квоти на розподіл мігрантів країнами ЄС, підтримки поки не знайшло. Ця ідея полягає в тому, що всі країни-члени мають взяти на себе відповідальність за розміщення нелегальних мігрантів, а не лише південні Італія, Греція чи Мальта.

«Я не згоден із запропонованими критеріями. Треба їх переглянути, щоб знову оцінити можливості кожної країни», – каже міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануел Гарсія Маргалло.

Ті ж, хто страждає від напливу мігрантів найбільше, підтримують Єврокомісію в її діях з розподілу нелегалів по всіх європейських країнах.

«Я очікую дуже складних дискусій про квоти на наступному засіданні Ради міністрів з питань юстиції та внутрішніх справ. Однак, напрям роботи Комісії – гарний. Це гарний крок вперед, і з розподілом людей ми можемо отримати гарний результат», – переконаний міністр закордонних справ Італії Пауло Жентільйоні.

Мігранти продовжують залишати Африку, і в пошуках кращого життя готові віддавати останні гроші, щоб дістатися Європи. Навіть, якщо кораблі кримінальних угруповань не викликають довіри.

Euronews