Україна увійшла до спільного культурного простору Євросоюзу, підписавши угоду з Єврокомісією про участь у програмі «Креативна Європа».  З цієї нагоди Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк зустрівся з Комісаром ЄС з питань культури, молоді та спорту Тібором Наврачичем, який підписав цей документ від імені ЄК, повідомляє департамент інформації та комунікацій  з громадськістю Секретаріату КМУ.

Співрозмовники привітали цю етапну подію у відносинах України та ЄС.  Приєднання до програми «Креативна Європа», вважають у Києві і  Брюсселі, відкриває для України нові можливості для популяризації української культури в Європі.  «Україна хоче бути частиною великої європейської сім’ї, і я радий, що ми маємо спільний культурний шлях», — зазначив Прем’єр.

Арсеній Яценюк та Тібор Наврачич обговорили конкретні кроки, покликані поглиблювати співробітництво між Україною та Євросоюзом у сфері університетських та студентських обмінів. Співрозмовники обговорили також ситуацію з підтримкою наукової галузі України і допомогу, яку може надати ЄС університетам, евакуйованим із територій, що потерпають від російської агресії.

Віце-прем’єр-міністр — міністр культури В’ячеслав Кириленко, який від імені українського уряду підписав угоду про  участь України в програмі ЄС «Креативна Європа», відзначив, що відтепер перед нашою державою відкриваються великі можливості для співпраці українських та європейських митців.

«Зараз складні часи для всієї Європи, що зіштовхнулася з тероризмом, з яким Україна стикнулася ще два роки тому. Але українці продовжують творити. Для них культура, творче самовираження дуже важливі», — сказав міністр.

Тібор Наврачич привітав Україну з приєднанням до європейської культурної родини та відзначив, що їй вдалося досягти цього завдяки тому, що вона поділяє спільні для всієї Європи цінності.

«Як і будь-яка сім’я, «Креативна Європа» може бути сильною лише за умови, якщо її члени поділяють спільні цінності, мають спільне розуміння подальшого розвитку і тих процесів, що відбуваються в нашому світі», — заявив Єврокомісар. Він також висловив переконання, що 460 мільйонів євро, що надають на підтримку проектів у межах програми «Креативна Європа», можуть допомогти представникам українського креативного сектору розвиватися в європейському напрямі, а також забезпечувати переклади художніх творів європейськими мовами, сприяти розвитку креативного середовища в Україні.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»