Нові закони про євробляхи ускладнять життя тим, хто хоче використати авто на іноземній реєстрації в протиправних діях.

«Новий закон про автомобілі на іноземній реєстрації впливає не тільки на дорожню ситуацію чи фіскальну складову. Він має припинити безконтрольну передачу у володіння автомобілів уже всередині країни» – написав перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький у Facebook.

За прийнятими документами, автомобілі з іноземними номерами можуть перебувати в країні або «у митному режимі транзиту», або «у митному режимі тимчасового ввезення». Ці режими мають визначені строки, за порушення яких передбачені штрафи.

У першому випадку штрафні санкції збільшуються за 180 днів із моменту публікації закону. За перевищення строку на одну добу – 170 грн або попередження. Від однієї доби до 10 діб – 3,4 тис. грн. Від 10 до 20 діб – 8,5 тис. грн. Від 20 до 30 діб – 85 тис., а більш ніж на 30 діб – 170 тис. або ж конфіскацію автомобіля за рішенням суду.

За порушення строків другого режиму не більш 3 доби – 850 грн або попередження. Від 3 до 10 діб – 5,1 тис. Від 10 до 20 діб – 17 тис. Від 20 до 30 діб – 85 тис., а більш ніж на 30 діб – 170 тис. За рішенням суду авто можуть конфіскувати.

Запровадили автоматизований обмін інформацією між фіскальними органами, Держприкордонслужбою та Нацполіцією. Після того, які він запрацює, можна буде в автоматичному режимі перевіряти, коли і хто ввіз автомобіль з іноземними номерами.

«Встановили новий вид відповідальності за передачу транспортного засобу особистого користування – «тимчасово ввезеного на митну територію України» чи «поміщеного у митний режим транзиту», у володіння, користування або розпорядження особі, яка не ввозила такий транспортний засіб на митну територію України чи не поміщувала його у митний режим транзиту. Також існує відповідальність за використання такого транспортного засобу для цілей підприємницької діяльності та/або отримання доходів в Україні, наприклад, таксі», – додав Білошицький.

Закони №8487 і №8488 прийняла Верховна Рада і підписав президент. Із 25 листопада вони частково набули чинності. Деякі положення набудуть чинності за 180 днів із дня опублікування.

gazeta.ua