Учора Європейська комісія видала законодавчу пропозицію для Європарламенту та Ради ЄС щодо скасування візового режиму для українців, оприлюднивши  на своєму сайті  шостий  і останній звіт щодо Плану дій з візової лібералізації, який мала виконати Україна.

«Єврокомісія дійшла висновку, що Україна досягла необхідного прогресу і здійснила всі необхідні реформи, щоб забезпечити ефективне й стійке досягнення інших показників. На основі цієї оцінки та враховуючи результати постійного моніторингу, який проводили з самого початку діалогу щодо лібералізації візового режиму Україна — ЄС, комісія підтвердила, що Україна виконала всі критерії для кожного з чотирьох блоків другої фази ПДВЛ», — йдеться в документі.

У пропозиції також зазначено, що Єврокомісія представила оновлені фактологічний аналіз і статистику про можливі наслідки лібералізації візового режиму з Україною в контексті міграції та безпеки, і немає потреби в додатковому оцінюванні цього питання. Тобто в документі не означено жодних додаткових умов щодо запровадження безвізового режиму між Україною та ЄС.

У Єврокомісії сподіваються, що фактично безвізовий режим для України запровадять дуже скоро. Про це заявив Єврокомісар з питань міграції Дімітріс Аврамопулос на прес-конференції в Брюсселі.

«Наше рішення — це визнання зусиль, яких доклав український уряд  задля виконання всіх вимог і реформ, що стосуються правосуддя та органів внутрішніх справ… Я щиро вірю, що безвізові подорожі до ЄС для громадян України стануть реальними дуже скоро», — сказав він і уточнив, що безвізовий режим діятиме для громадян України з біометричними паспортами. Безвізове перебування у країнах ЄС буде дозволено на 90 днів протягом пів року.

Як відомо, за вимогами Євросоюзу, після внесення пропозиція Єврокомісії  має пройти тривалу процедуру узгодження — і між країнами-членами Євросоюзу, і на рівні Європарламенту.

Процедура підготовки та розгляду документа в Європарламенті триває не менше місяця (мають призначити доповідача та провести дебати й комітетські слухання). Після схвалення в ЄП, його затверджуватиме Рада ЄС. Тож за такого алгоритму дій рішення набуде чинності орієнтовно в липні. 

Джерело: Vizaweek