ВИБАГЛИВИЙ СПОЖИВАЧ. «Цей одяг є небезпечним для дітей, тому що ці довгі шнурочки під час гри на дитячому майданчику можуть обернутися навколо шиї й задушити дитину А ось ці шнурочки прикріплено правильно»,- каже Якуб Косінскі, співробітник Єврокомісії.

На європейському ринку небезпечних товарів – безліч. Найчастіше це – одяг і текстиль, які криють у собі небезпеку задушення. За ними йдуть іграшки з канцерогенами, технічно небезпечні автомобілі та електроприлади, які можуть викликати електричний шок. За даними Єврокомісії, більше половини небезпечних продуктів надходять до ЄС з Китаю. Нині Брюссель хоче встановити системний контроль за якістю товарів на всіх стадіях виробництва.

«Ми працюємо з Китаєм, і в інтересах нашої політики якості ми забезпечуємо навчання, технічне сприяння, аби китайці виробляли хороші й безпечні продукти для нашого ринку,- заявив Джон Даллі, Комісар ЄС з охорони здоров’я та споживчої політики. – Наші імпортери також мусять більше наполягати на тому, аби товари з Китаю відповідали європейським стандартам».

У Європі вже 8 років працює Rapex – система попередження, завдяки якій небезпечні товари вилучають з ринку. Торік надійшло на 20 відсотків менше попереджень. Але навряд чи це – хороша новина:

«Не зовсім зрозуміло, що це сталося завдяки кращій роботі системи,- каже Сільвія Маурер із європейської споживчої організації BEUC. -Можливо, що під час економічної кризи члени ЄС просто менше контролюють товари. І це з погляду споживача дуже тривожно».

Споживчі організації виступають не тільки за кращий контроль, але й за чіткіші правила при дизайні товарів. Аби жодна небезпечна іграшка чи кофточка не потрапили на прилавок. 

Copyright © 2012 euronews