До Дніпропетровська прибув гуманітарний вантаж для переселенців, наданий дев’ятьма країнами Євросоюзу. Усе, що насамперед потрібне для життя тим, хто був змушений через війну покинути домівки, — продукти харчування, теплий одяг, ковдри, намети, генератори, термобілизну, загалом 85 тонн вантажу — у семи трейлерах та на трьох літаках доправили в Україну Німеччина, Польща, Австрія, Фінляндія, Данія, Франція, Латвія, Естонія та Словенія. Зустрічала вантаж офіційна делегація Євросоюзу та ООН. 

У Дніпропетровську розвантажили три літаки із гуманітарною допомогою від дев’яти країн Євросоюзу. Фото УНIAН

«Європейський Союз нині тут, із вами, там, де це потрібно. І я тут для того, щоб показати: солідарність Європейського Союзу сильна та відчутна. Ми з Україною із самого початку гуманітарної кризи. Ми не залишимо Україну», — зазначив Єврокомісар з питань гуманітарної допомоги та управління кризовими ситуаціями Христос Стиліанідіс, передаючи вантаж керівникам Дніпропетровської обладміністрації. Ті запевнили, що кожен предмет допомоги дійде саме до тих, хто її потребує.

Розповсюдженням вантажу займатимуться партнери Офіса з координації гуманітарної допомоги Європейської комісії при ООН (ECHO), Червоний Хрест та неурядові організації спільно з представниками ДСНС та ЄС. Більшу частину гуманітарки передадуть у Донецьку та Луганську області, решта залишиться на Дніпропетровщині.

Віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко зазначив, що в жодній країні ще не було 700 тисяч переміщених осіб. Найбільше їх у прифронтових Харківській (120 тисяч), Дніпропетровській (84 тисячі) та Запорізькій (65 тисяч) областях.

«Для нас дуже важливо, що Україну та її народ у такий складний час не залишили на самоті. Ми цінуємо підтримку і зробимо все, щоб надану допомогу доставити саме тим людям, хто її потребує», — сказав Геннадій Зубко.

Міжнародна делегація ознайомилася в Дніпропетровську з роботою координаційного центру «Допомога Дніпра», який працює з переселенцями.  Керівник служби ЄС з питань гуманітарної допомоги і цивільного захисту Клаус Соренсен повідомив, що прийнято рішення про збільшення  гуманітарної допомоги для України на 15 мільйонів євро.  А посол, голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінськи запевнив, що Євросоюз готовий надавати допомогу нашій країні зокрема на децентралізацію  і  регіональний розвиток.