Анна Ушеніна тепер на євровершині. Фото з сайту korysno.pro

Новою чемпіонкою Європи з шахів серед жінок стала українська шахістка Анна Ушеніна. Перемога харків’янки на 17-й континентальній першості 2016-го в румунському місті Мамая стала наступною після аналогічного успіху одеситки Наталії Жукової торік.

Українка провела 11 партій і набрала 8,5 бала — стільки само було в іспанки Сабріни Гутьєррес Вегі, але Ушеніна здобула титул найсильнішої шахістки континенту завдяки кращим додатковим показникам.

На шляху до чемпіонства 30-річна Анна Ушеніна не зазнала жодної поразки, виграла шість партій і п’ять разів завершувала дуелі внічию. Варто зазначити, що українка здобула путівку на чемпіонат світу, як і 13 найкращих учасниць європейської першості. Вона  стала третьою українкою в історії, якій підкорилася європейська першість. Раніше двічі титул здобували Наталія Жукова (2000 і 2015 роки) та Катерина Лагно (2005 і 2008 рр.).

Дуже приємно, що перемогою на європейському форумі Анна нарешті подолала кризу, в якій певною мірою перебувала після програшу матчу за світову корону неперевершеній  кривдниці наших шахісток китаянці Хоу Іфань (2013-й).

 Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»