ПЕРЕГОВОРИ

Угоду про асоціацію, включно із зоною вільної торгівлі, Україна та ЄС здатні підготувати до грудня

Інтеграція України до Європейського простору стала ключовою темою зустрічі Президента Віктора Януковича з Президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу. Також сторони обговорили співробітництво в подоланні наслідків катастрофи на ЧАЕС, адже саме для участі у Київському саміті з питань безпечного та інноваційного використання ядерної енергії до української столиці прибув високий гість. Переговори тривали протягом майже чотирьох годин, а по їх завершенню відбулася спільна прес-конференція.

Порозуміння і компроміс

"Ми знайшли порозуміння щодо шляхів вирішення ключових політичних питань Угоди про асоціацію, а також домовилися щодо компромісів у контексті створення поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі. Європейська перспектива має для нас принципове значення. І ми рішуче налаштовані завершити переговори вже до кінця цього року", - повідомив журналістам Віктор Янукович.

Про таку ж націленість з боку Євросоюзу заявив Жозе Мануель Баррозу. Однак для підписання Угоди про асоціацію включно із ЗВТ слід плідно попрацювати. Зокрема, за словами Президента Єврокомісії, потрібно забезпечити смисловим наповненням енергетичну складову та усунути протиріччя у питаннях торгівлі.

"Я також наголосив на важливості політичних аспектів цієї угоди. Спільні цінності, такі як права людини, демократичні принципи, верховенство права, є основою наших відносин", - підкреслив гість, додавши: важливим є й забезпечення консенсусу між всіма політичними партіями щодо програми реформ, які впроваджуються в Україні.

Керівник Єврокомісії висловив переконання, що підписання Угоди про асоціацію, розширення торгівлі та збільшення об'єму інвестицій - є взаємовигідним: "Це не просто ще одна угода, це - інструмент трансформації, який забезпечить наближення України до Європейського Союзу".

Окремою темою переговорів стало питання про можливу інтеграцію України до Митного союзу (МС). З цього приводу Віктор Янукович заявив: "Світ не стоїть на місці, і зміни, які відбуваються у наших сусідів - створення Митного союзу Росією, Казахстаном та Білоруссю, - змушують нас з цим рахуватись". Президент зауважив, що Україна шукатиме таких механізмів взаємодії з МС, які б не перешкоджали створенню зони вільної торгівлі з ЄС.

У свою чергу Жозе Мануель Баррозу зазначив, що Україна вільна укладати ті торговельні угоди, які відповідають її економічним інтересам і пріоритетам. "У той же час це не повинно шкодити зобов'язанням України, які вона брала перед вступом до Світової організації торгівлі, і також майбутнім зобов'язанням у рамках поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі з ЄС. Можна мати інструменти співпраці із Митним союзом, однак неможливо інтегруватися у Митний союз і в той же час мати поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі", - заявив він.

Насамкінець Президент Єврокомісії через журналістів звернувся до українського народу: "Цього року Україна відзначатиме 20-річчя незалежності. Ми сподіваємося, що воно буде роком, коли Україна та Євросоюз стануть ближчими. Для нас Україна більше, ніж країна на європейських кордонах. Ви - ключовий сусід і спільний партнер. І ми вважаємо Україну членом спільноти європейських народів".

ЄС - найбільший донор

Віктор Янукович висловив вдячність усім главам держав і урядів, а також представникам міжнародних організацій, які прибудуть до Києва на заходи, приурочені 25-річчю катастрофи на ЧАЕС. На його переконання, міжнародна конференція стане серйозною віхою на шляху глобальної консолідації та пошуку механізмів взаємодії для подолання екологічних та техногенних катастроф.

Зі свого боку Президент Єврокомісії наголосив на тому, що Євросоюз всебічно підтримуватиме ядерний захист і безпеку на ЧАЕС та навколишніх територіях. Він повідомив, що найближчим часом Єврокомісія оголосить про надання додаткового фінансування у сумі 110 млн євро. Жозе Мануель Баррозу також нагадав, що Євросоюз вже виділив на заходи з ядерної безпеки левову частку - 470 млн євро.

Відтак у присутності президентів було підписано Угоду про фінансування Щорічної програми дій з ядерної безпеки 2010 -частину ІІ.