Комісар Євросоюзу з питань міграції, внутрішніх справ та громадянства Дімітріс Аврамопулос уперше побував з візитом в Україні. Він особисто пересвідчився, що зусилля як усередині нашої країни, так і європейських інституцій не були марними, й досягнення такого бажаного безвізового режиму — питання часу. Та й сам Єврокомісар доклав чимало зусиль задля лібералізації візового режиму між Україною та ЄС. Під час особистої зустрічі Президент Петро Порошенко щиро подякував поважному гостеві за його активну позицію.

Дімітріс Аврамопулос поінформував главу держави про стан розгляду в інституціях Євросоюзу законодавчої пропозиції Єврокомісії про скасування віз. Співрозмовники домовилися координувати спільні дії України та ЄК для забезпечення швидкого схвалення позитивного рішення. «Маємо об’єднати зусилля для прискорення запровадження безвізового режиму для громадян України», — зазначив Президент.

Позитивно поставився Єврокомісар і до призначення нового Генерального прокурора, висловивши сподівання на якісне посилення реформування системи органів прокуратури та боротьби з корупцією: «Європейський Союз вітає реформаторські зусилля української влади і стоїть пліч-о-пліч з Україною у боротьбі з корупцією та організованою злочинністю».

Президент поінформував про ситуацію на Донбасі та зусилля української сторони щодо імплементації мінських домовленостей, зокрема про результати останньої міністерської зустрічі в нормандському форматі у Берліні.

Було вкотре наголошено, що санкції ЄС щодо Російської Федерації діятимуть до повного виконання Москвою мінських домовленостей та відновлення територіальної цілісності України включно з поверненням Криму, повідомляє прес-служба Президента.

Окремо Петро Порошенко звернув увагу на значне погіршення ситуації із захистом прав кримських татар на пів острові, зокрема на нову хвилю арештів і переслідувань представників Меджлісу. «Ситуація з правами українців, зокрема кримських татар, катастрофічна», — наголосив Президент. І за таких умов санкції ЄС проти Росії за дії в Криму має бути не лише продовжено, а й суттєво посилено. Тож Петро Порошенко привітав схвалення Європейським парламентом Резолюції щодо ситуації з дотриманням прав кримських татар в окупованому Криму. 

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»