ФІНАНСОВИЙ ДОНОР. 6 вересня Європейський центробанк має оголосити рішення про допомогу проблемним країнам єврозони. Інвестори дедалі більше сумніваються у здатності Іспанії та Італії виплатити борги. Франція та Італія тиснуть на ЄЦБ, аби він знизив відсотки з позик та скуповував борги проблемних країн єврозони. Голова банку Маріо Драґі обіцяв, що ЄЦБ наважиться на «виняткові заходи» заради стабільності ринків.

«Ми вже спостерігаємо позитивний вплив на ринки, адже всі побачили, що ЄЦБ не може дати задній хід,- каже директор Центру досліджень європейської політики Даніель Ґрос. – Ситуація в цілому заспокоюється. ЄЦБ говорить: ми купуватимемо облігації, тільки якщо країни виконуватимуть свої зобов’язання. А якщо так, то із кризою можна буде впоратися, звичайно, не одразу, а поступово».

Німецький Бундесбанк, утім, категорично проти купівлі облігацій – мовляв, ЄЦБ не повинен бути донором, а країни ЄС мусять дотримуватися бюджетної дисципліни. У деяких колах навіть подейкують, що Берлін не хоче рятувати Європу від кризи.

«Я думаю, враження, що Німеччина виступає проти купівлі облігацій, є помилковим. Так, звичайно, є і ті, що проти – певні прошарки німецького суспільства, Бундесбанк, частина фінансової преси. Бундесбанк завжди був надзвичайно консервативним. Банк побоюється, що цей захід призведе до більшої інфляції»,- сказав Даніель Ґрос.

Очікується, що в четвер ЄЦБ оприлюднить не докладний план подальшої стратегії з порятунку євро, а тільки її основні пункти.

Copyright © 2012 euronews