Навчальний центр Національної поліції, розміщений поблизу селища Віта Поштова на Київщині, учора закінчили 35 бійців підрозділу спеціального призначення КОРД. Вони отримали службові сертифікати й відтепер нестимуть службу в Харківській області.

Привітати випускників прибули не лише керівники МВС і Національної поліції Арсен Аваков і Хатія Деканоїдзе, а й Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, Надзвичайний і Повноважний посол США в Україні Джеффрі Пайєтт, секретар РНБО Олександр Турчинов.

У непростих умовах сьогодення наша країна має потребу в сильних правоохоронних органах і відданих присязі співробітниках. «Кожен мусить знати: будь-хто, хто підніме руку на нашу незалежність, буде покараний», — безапеляційно заявив глава уряду. Окремо він подякував американському послові за неабияку підтримку в підготовці фахівців, висловивши переконання, що така співпраця обов’язково триватиме й надалі. А наші фахівці, перейнявши досвід іноземних інструкторів, підтримуватимуть гідний рівень підготовки спецпризначенців. На його думку, тенденції в системі Національної поліції абсолютно виправдані.

Програма створення КОРДу стартувала торік у 18 містах країни. «Сьогодні тут присутні київський та харківський КОРД, представники якого пройшли жорстку систему тренувань. Для нас важливо, щоб започатковану програму було завершено за нашим планом — в 2017 році», — цитує УНІАН слова очільника МВС.

Створена Національна поліція повинна, за словами керівника цієї структури, працювати на інтереси нашої країни, яка не має іншого шляху розвитку, крім демократичного. «Найголовніше, що все у нас виходить і все у нас вийде», — не приховувала оптимізму Хатія Деканоїдзе.

Джеффрі Пайєтт подякував керівництву нашої країни за надану можливість долучитися  американським фахівцям до українських реформ. І одним із найпоказовіших прикладів цього він вважає саме створення інституту Національної поліції. Тим більше, що рівень підготовки бійців КОРДу відповідає найвищим вимогам, поставленим перед офіцерами спецслужб, зокрема й Сполучених Штатів Америки.

«За вами не лише сподівання українського народу, а й наша підтримка, щоб створити незалежну демократичну державу», — наголосив американський дипломат. Він також нагадав, що Харківщина, де служитимуть випускники спецпрограми, — «східний кордон демократії, східний кордон із Росією».

Сказав вагоме слово й Олександр Турчинов, констатувавши, що одне із головних завдань на сьогодні — захист держави як від внутрішніх, так і від зовнішніх ворогів. «В умовах, коли наша держава економічно ослаблена, організована злочинність піднімає голову. І організована злочинність — це ваші основні «клієнти», з якими ви будете боротися. Ваш професіоналізм або зупинить організовану злочинність, або знищить її. І я впевнений, що ви з цим упораєтесь», — підкреслив Секретар РНБО.

Загалом бійців спецпідрозділу КОРД підбирали з майже 500 колишніх бійців одного зі спецпідрозділів міліції. Вони в разі необхідності братимуть участь у знешкодженні небезпечних злочинців, звільнятимуть заручників, здійснюватимуть силову підтримку інших підрозділів поліції, а також братимуть участь в антитерористичних операціях спільно з СБУ.

В МВС також вказують, що бійці спецпідрозділу можуть виконувати завдання з охорони свідків у кримінальному судочинстві та підтримання громадського порядку. Що особливо актуально напередодні святкових днів 8 й 9 травня.