ДОШКІЛЛЯ

У селищі Петриківка Дніпропетровської області, відомому знаменитим петриківським розписом, упродовж останніх 15 років працював лише один дитячий садочок. Цей дошкільний заклад був змушений приймати в 1,5 раза більше дітей, ніж це передбачено за проектом. І ось після реконструкції в Петриківці відкрили другий дитячий садок, в якому виховуватимуть 140 дітей у шести групах.

На капітальний ремонт будівлі закладу всього довелося витратити понад 2 млн грн, з яких 1,5 млн виділили зі Стабілізаційного фонду держбюджету. У дитсадку замінили системи водовідведення та водопостачання, встановили газову котельню, металопластикові вікна та двері, впорядкували територію. До дитячих кімнат завезли сучасні меблі, на подвір'ї встанoвили ігрове й спортивне обладнання.

Більше того, на базі відновленого закладу працюватимуть факультативні групи, в яких майстри Центру петриківського розпису навчатимуть дітлахів малювання. "Діти у Петриківці особливі! Тому що в їхній крові - особливе відчуття прекрасного, яке формувалося на цій землі століттями, -зазначає голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Вілкул. - Тут у дітей є особлива унікальна перевага - вони уже з дитсадка освоюють петриківський розпис, який може стати їхньою професією".

До речі, у цьому районі гуртки петриківського розпису працюють у 4 дошкільних закладах, де навчаються 52 малюки. Загалом 518 дітей району (41% учнівської молоді) відвідують 12 гуртків петриківського розпису при Будинку дитячої творчості, 69 обдарованих школярів навчаються в художній школі за напрямами живопису, малюнку, графіки, петриківського розпису.

Відкриття дитсадка N2 у Петриківці повністю розв'язує питання дошкільної освіти дітей селища. Олександр Вілкул пообіцяв, що в кожному населеному пункті області всі діти матимуть можливість отримувати якісну дошкільну освіту. В рамках обласної програми відродження дитсадків у містах та сільських районах торік відновили роботу 9 дошкільних закладів, створили один навчально-виховний комплекс, завершили довгострокові капітальні ремонти у 4 дитсадках та відкрили 84 групи у працюючих садочках. За підсумками минулого року, показник охоплення всіма формами дошкільної освіти на Дніпропетровщині становить 75% (в середньому по Україні - 57%).

Очільник області запевняє, що відновлення діяльності системи дошкільної освіти триватиме. Цього року планують відновити ще 21 дитсадок, реорганізувати 26 загальноосвітніх закладів у навчально-виховні комплекси "школа - дошкільний заклад", відкрити близько 100 груп при працюючих дитячих навчальних закладах.

Наталія БІЛОВИЦЬКА