АСТРОНОМІЯ. Раз на три роки науковці з різних країн світу збираються у Вінниці, аби обговорити проблеми взаємодії малих тіл Сонячної системи з планетами.  Небесні прибульці не раз торпедували Землю. Один із «шрамів»  знаходиться на Вінниччині, і  саме тому вона обрана місцем проведення міжнародної конференції, в якій цього року взяли участь астрономи та геофізики з Росії, Таджикистану, Азербайджану, Словакії, України. 

Ще у 1989 році в Іллінецький район, де 400 млн років тому упав величезний метеорит, прибули науковці зі США, Англії, Ізраїлю. І тепер до цієї «відзнаки» цікавість неабияка. На думку науковців, метеорит діаметром приблизно 300 метрів в атмосфері розігрівся до температури плавлення та після удару об землю вибухнув. Він утворив кратер діаметром 7 км  та основою тіла глибоко ввійшов у землю. Метеорит приніс із собою підвищений вміст нікелю, іридію, кобальту, а також  алмази, але через малий розмір вони не придатні для промислового видобутку.

Від удару і підвищення температури в цьому місці глина і граніт спеклися, і жителі Лугової з цього матеріалу робили жорна, ним висипали дороги. А тепер з «метеоритного» граніту виготовляють огорожі, фундаменти, а також груби у хатах. Він не пропускає вологи і добре зберігає тепло. Ну, а практики з ширшим, від селянського, мисленням періодично роблять свердловини на полях, аби знайти ядро метеорита.

За оцінками американського аерокосмічного агентства НАСА, в Сонячній системі налічується майже 20 тис. астероїдів і комет, які можуть зіткнутися з Землею. Зі слів завідуючої  Вінницьким планетарієм Марії Левченко, до іллінецької астропроблеми неабиякий інтерес, зокрема, і тому, що розголошена дата кінця світу — 21 грудня 2012 року збігається з часом зближення з Землею астероїда на ім’я «Диявол», який за розмірами є «копією» іллінецького метеориту. «Якщо не зіткнеться у 2012 р., то  через 17 років — такий період його обертання — він знову нагадає про себе. А це буде 2029 рік, 13 число, п’ятниця», — зауважила вона.

Ось такі «печери» видовбали у Луговій, видобуваючи будівельний матеріал у кратері метеорита (житель села Лугова Валерій Парубок - Авт). Фото з архіву автора

Як зазначалося на конференції, у 2029 році «Апофіс»  пройде від Землі на відстані 35 тис. км. За словами члена-кореспондента НАН України, професора Клима Чурюмова, на такій відстані Земля своїм полем вплине на  рух метеорита, і він може змінити орбіту. Науковець зауважив, що за рухом небесних тіл треба пильно стежити. «Динозаври 65 млн років  тому загинули від того, що впав астероїд чи комета діаметром 10 км», — пояснив він.