ЕЛЕКТРИЗОВАНА ОЛІЯ. В Іспанії навчилися вичавлювати з оливок олію за допомогою електричних імпульсів. Під дією електричного струму краще розширюються пори у клітинній мембрані, оливки віддають більше олії з тієї ж кількості сировини, яку обробляють традиційним способом.

Arturo Portugal, Research Engineer, CRIC:

«Ми поліпшили процес виготовлення оливкової олії за допомогою нової технології: йдеться про обробку плодів імпульсами електричного поля».

Це – новий спосіб вичавити ще більше з такого старого доброго ресурсу, як оливки! Тут, у маленькому місті МалаґОн, що в центральній Іспанії, невелика компанія випробовує новий – електричний – метод виготовлення оливкової олії.

Aniceto Gómez, Owner, Aceites Malagón:

«Ми – родинне підприємство, створене 30 років тому, і ми дуже захоплюємось інноваціями. Ми виготовляємо майже 700 тонн оливкої олії щороку».

Ідея полягає в тому, аби вичавлювати олію, стискаючи оливки електричними імпульсами. Короткі імпульси потужного електричного поля розширюють пори у клітинній мембрані, що спрощує видобуток олії.

Arturo Portugal, Research Engineer, CRIC:

«Електричні імпульси, що генеруються цією машиною, спрямовані до ось цього електричного боксу, де вони проходять крізь оливкову пасту, що помпується трубами».

В результаті виходить значно більше олії з тієї ж кількості сировини.

Більше того, відкриття пор плодів за допомогою електричних імпульсів дає можливість отримати кращу олію з недозрілих оливок.

Aniceto Gómez, Owner, Aceites Malagón:

«Для забезпечення щонайкращої якості олії важливим є отримати її без нагрівання. Даний проект спрощує цей процес, роблячи можливим вичавити олію із зелених оливок за умов звичайної кімнатної температури».

Випробування показали, що таким чином можна обробити шість літрів оливкової пасти за секунду.

Згодом цю технологію, розроблену у рамках проекту ЄС, можна буде перевести у ширші масштаби – до повного виробничого рівня.

Arturo Portugal, Research Engineer, CRIC:

«Ринки, що розвиваються за межами Європи, виробляють зараз значно дешевші товари. Цей проект дозволяє підвищити конкурентоспроможність нашого сектору виробництва оливкової олії шляхом підвищення його продуктивності».

Copyright © 2012 euronews