СТОП ПІДРОБКАМ! Днями в Раді національної безпеки і оборони України  відбулася прес-конференція за участю заступника Секретаря РНБО Нестора Шуфрича, начальника Головного управління нагляду за додержанням законів при провадженні оперативно-розшукової діяльності, дізнання й досудового слідства Генпрокуратури Романа Андрєєва, керівника Департаменту Державної служби боротьби з економічною злочинністю (ДДСБЕЗ) МВС Сергія Міщенка та першого заступника голови Держслужби лікарських засобів Інни Демченко.

Йшлося про назрілі нині питання, пов’язані з розповсюдженням недоброякісних і фальсифікованих ліків. Попри те, що боротьба з цим небезпечним явищем активізована і перебуває на постійному контролі, «градус» проблеми не знижується: надто багато охочих розбагатіти на людських стражданнях.  Правоохоронці розповіли про свою роботу в цьому  напрямі. Зокрема генерал-майор міліції С. Міщенко повідомив про викриття зловмисників, які організували велику мережу постачання в аптеки фальсифікованих ліків.

 — Завдяки оперативним заходам нашим працівникам вдалося викрити службових осіб приватного підприємства, які створили розгалужену мережу поставок фальсифікованих медпрепаратів у західні регіони країни:  Львівську, Хмельницьку, Закарпатську, Івано-Франківську, Тернопільську, Волинську й Рівненську області,  — зазначив він. — Задокументовано діяльність підпільного цеху та складу, що перебували в приватному будинку, вилучено етикетки різних ліків, голографічні наклейки, упаковку й тару, немарковані заповнені ампули, інструкції до лікарських засобів тощо. Нечестивці пропонували аптекам сурогат найпопулярніших і добре розрекламованих ліків  проти застуди, кишкових розладів, псевдопрепарати знеболювальної дії тощо. Найстрашніше, що серед них були й фальсифіковані бренди, що зазвичай використовують для лікування дітей…

 Попередньо встановлено, що вартість вилучених з обігу підроблених препаратів складає близько 2 мільйонів гривень. За словами Інни Демченко, всього було вилучено приблизно 600 найменувань різних ліків. На сьогодні експертизою встановлено, що 47 із них є відвертим фальсифікатом, і це ще не остаточна цифра. За повідомленням прес-служби ДДСБЕЗ, слідство у справі, порушеній за ст. 321-1 (фальсифікація лікарських засобів або обіг фальсифікованих лікарських засобів) Кримінального  кодексу  України, триває. Правоохоронці припускають, що число фігурантів злочинних оборудок та обсяги вилучених псевдоліків зростуть.